Tom Hardy spelar över å det grövsta

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tom Hardy i ”Capone”.
Foto: Vertical
Tom Hardy i ”Capone”.

Gangsterlegenden Al Capones liv är som gjort för att filmas. Vilket ju redan har skett flera gånger.
”Capone” är inte den typen av biografi. Tom Hardy (över)spelar honom under det sista djupt tragiska året av hans liv.


Capone

Drama

Regi Josh Trank, med Tom Hardy, Linda Cardellini, Matt Dillon, Kyle MacLachlan.


Rod Steiger (1925-2002), Ben Gazzara (1930-2012), F Murray Abraham, Robert De Niro. Några av dem som framgångsrikt har gestaltat Al Capone (1899-1947), i huvud- eller biroller.

Det är en tacksam roll att fördjupa sig i. Al Capone började på brottets bana i New York 1910, men det var när han 1919 flyttade till Chicago som han började klättrandet mot toppen och så småningom ledde sitt eget gangsterimperium. Han smugglade och sålde alkohol under förbudsåren, han misstänktes för att ha iscensatt massakrar på konkurrerande gangstergäng. Trots allt detta, kunde han aldrig dömas för annat än skattebrott. Det gav 11 år i fängelse. När han benådades, var han både mentalt och hälsomässigt en bruten man.

Där börjar den här filmen. Den skildrar det allra sista året i hans liv, på hans gigantiska egendom i Florida.

Han fick tidigt syfilis som aldrig behandlades. Han börjar bli dement. Får en stroke, sedan lunginflammation. Han kissar och skiter på sig, så större delen av filmen går Tom Hardy omkring klädd i gigantiska vuxenblöjor och randig morgonrock.

Foto: Vertical
Tom Hardy i ”Capone”.

Han är paranoid. Ser FBI-agenter utanför tomtgränsen hela tiden. En hel del av det försiggår i hans febriga hjärna, men det stämmer att FBI både avlyssnade honom och hängde i området, de försökte få information om var han hade gömt tio miljoner dollar.

Det försöker även en av Capones närmaste män, spelad av Matt Dillon, få gangstern att berätta när han är på någorlunda gott humör.

Kyle MacLachlan spelar Capones läkare. Kanske, kanske inte, är han i maskopi med FBI. Linda Cardellini är hustrun, som lätt uppgivet står fast vid sin man.

Vi åskådare får följa Al Capone i några galna dröm- och mardrömssekvenser. Annars sitter han mest och grymtar och mår dåligt.

Al Capone var 47 när filmen utspelas. Tom Hardy är 42. Här har han förvandlats så att han snarare ser ut som 70, minst.

Och han spelar över å det grövsta. Snörvlar, grymtar, hostar och har sig. Det är ibland snudd på omöjligt att höra vad han säger. Tur det finns textremsa…

Publicerad:

LÄS VIDARE