Stilig krigsthriller med given utgång

Så bra är Netflix ”München – på randen till krig”

 George MacKay och Jannis Niewöhner i ”München – på randen till krig”.
George MacKay och Jannis Niewöhner i ”München – på randen till krig”.

FILMRECENSION Två unga män försöker bromsa Hitlers framfart genom att sätta stopp för Münchenavtalet.

Att säga att de misslyckas är knappast någon spoiler. Men ”München – på randen till krig” är sevärd trots sin givna utgång.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

München – på randen till krig

Regi Christian Schwochow, med George MacKay, Jannis Niewöhner, Jeremy Irons, Liv Lisa Fries, Sandra Hüller, Jessica Brown Findlay, Mark Lewis Jones, Ulrich Matthes, Alex Jennings.


SPIONTHRILLER Historia blandas med fiktion i Christian Schwochows ”München – på randen till krig”, om Münchenöverenskommelsen 1938, sedd genom ögonen på två unga män som försöker förhindra ett nytt världskrig.

I början av 30-talet var britten Hugh Leat (George MacKay) och tysken Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner) bästa vänner under studietiden vid Oxford, tills de kom ihop sig över Pauls spirande nazistsympatier.

Några år senare har Hugh blivit privatsekreterare åt premiärminister Neville Chamberlain (Jeremy Irons), medan Paul, som har insett att Hitler är ett monster, arbetar för Tysklands utrikesdepartement – samtidigt som han är del av en hemlig grupp som försöker sätta stopp för führerns framfart. 

Nu har Sudetkrisen mellan Tjeckoslovakien och Tyskland briserat, och frågan är om ett nytt krig är ofrånkomligt, eller om Hitler kan blidkas genom vissa eftergifter på den konferens i München som stundar för Europas stora ledare.

Chamberlain är optimistisk vad gäller lösningen av ”den lokala gränsdispyten”. Men Paul har kommit över ett dokument som gör klart att Hitler i själva verket är ute efter ett regelrätt erövringskrig, för att utöka det tyska folkets ”lebensraum” ordentligt. Och väl framme i München blir det upp till Paul och Hugh att försöka övertyga Chamberlain om att inte ge Hitler lillfingret.

Eftersom han kommer att ta hela handen.

Att försöka skapa spänning kring huruvida andra världskriget – den mänskliga historiens kanske allra mest välkända drabbning – kommer att bryta ut eller inte, är onekligen något av en utmaning. Och Schwochows dämpade film efter Robert Harris bok ”München” från 2017 blir aldrig heller någon nagelbitare.

Men det är en välgjord och stilig män-pratar-i-dunkla-rum-thriller (skickliga Sandra Hüller och Liv Lisa Fries är visserligen med som kvinnliga alibin men deras roller hade behövt mer omsorg).

Irons är i högform som den utskällda Chamberlain, som här får något av en makeover. Och Ulrich Matthes gör en Hitler som mycket väl kan komma att hemsöka dina mardrömmar. 


”München – på randen till krig” har premiär på Netflix den 21 januari.

Publisert:

LÄS VIDARE