Läckert och träffande om killar som blir kära

SVT-aktuella ”Topp 3” är en animerad hbtq-romkom

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2019-07-30

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Topp 3

Regi Sofie Edvardsson, med röster av Eric Ernerstedt, Jonas Jonsson, Caroline Johansson Kuhmunen.


FILMRECENSION. Svensk romkom ser vi med jämna mellanrum. Sällan bra sådan.

Det är upp till en animerad hbtq-film att ändra på det.

ANIMERAD DRAMAKOMEDI. Kan kärleken överleva geografiska utmaningar? En klassisk fråga som blir regnbågsfärgad lagom till Prideveckan. I kväll är det premiär för den svenska animerade kortfilmen ”Topp 3” på SVT.

Den ligger redan uppe på deras playtjänst och har visats på filmfestivaler i Kalifornien; för någon vecka sedan vann den publikpriset på Outfest i Los Angeles.

Vi befinner oss i en håla i Västerbotten. Där bor Anton som går sista året i gymnasiet. Han faller pladask för David som han ser i biblioteket. När de väl pluggar vidare på varsitt håll visar det sig att känslorna är besvarade. Efter en resa till Tokyo återvänder de till hembyn och tillbringar en underbar sommar där. Men sedan då?

Det är lätt att blunda för de praktiska problemen när man är kär. Nog är det ganska uppenbart för oss i publiken att romansen mellan Anton och David kommer att stöta på trubbel. Inte minst vi som är födda i mindre städer känner igen oss i de olika typerna. Det finns de som desperat vill flytta och se världen och det finns de som nog gärna reser, visst, men hemmet är byn där de är födda.

Använder skygglappar

Både Anton och David är duktiga på att använda skygglappar, även om Antons bästa vän Miriam är mer klarsynt (och långt ifrån rädd för att vädra sina åsikter).

Vad vill du göra med livet? VAR vill du att ditt liv ska hända? Det är där konflikten i ”Topp 3” ligger, inte det faktum att det är två killar som blir kära. Sofie Edvardssons regidebut marknadsförs som den första animerade svenska hbtq-filmen. Regnbågstemat känns kanske inte som en större grej här – kärleken och igenkänningen är universell.

Samtidigt hänger det naturligtvis ändå ihop. Det handlar ju om ens identitet, att lära känna sig själv.

Roligt, träffande, rappt berättat – och snyggt. Animationen ser bedrägligt enkel ut först, med mjuka, runda figurer och glada färger. Men det ligger mycket arbete bakom ”Topp 3”, med läckra färgnyanser, skickligt ljudarbete och en enorm fantasi, i miljöer och hur känslor illustreras. Vi färdas både i sinnen och till platser som Japan, Indien och den västerbottniska hembyn – som är strålande vacker.

Ljuvt norrlandsklingande

Där ska inte bara Edvardsson ha beröm, utan även medarbetare som animatören Jakob Nyström, manusförfattaren Simon Österhof och ljuddesignern Patrik Öberg. Fina dialoginsatser av de ljuvt norrlandsklingande Eric Ernerstedt, Jonas Jonsson och Caroline Johansson Kuhmunen.

Den som letar efter politiska poänger finner något också. Här finns en längtan efter en landsbygd vars arbetsmöjligheter inte ständigt utarmas. En landsbygd som det går att leva i, även om man inte är intresserad av jakt och fiske.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln