Charmig film efter Caitlin Morans liv som roman

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Alfie Allen och Beanie Feldstein.
Alfie Allen och Beanie Feldstein.

How to build a girl
Regi Coky Giedroyc, med Beanie Feldstein, Alfie Allen, Paddy Considine, Laurie Kynaston.

KOMEDI Caitlin Moran är en mycket rolig och mycket skicklig författare med ett imponerande lekfullt och effektivt språk. Inte helt lätt att filma.
Filmen efter hennes bok har en hel del påhittiga bildlösningar, som ger nästan samma kraft. Allt bygger på Morans eget liv, lite förändrat, om uppväxten i en fattig familj i engelska Wolverhampton och hur hon som tonåring slog igenom som rockskribent.
Hjältinnan heter Johanna Morrigan men byter look och namn till Dolly Wilde. Ung. Arbetarklass. Kvinna. De kaxiga killarna på rocktidningen i London betraktar henne nedlåtande från många håll, men hon är orädd och positiv och hon har Språket. Johannas talang för underhållande och elaka formuleringar ger fler och fler uppdrag.
Johanna har ett stort hjärta, men frestas att bli hjärtlös för att nå framgång. Hennes första stora intervju med en rockstjärna (Alfie Allen) blir lärorik på olika vis.
Hemma i flickrummet har Johanna en fotovägg med sina förebilder, bl a Sigmund Freud, Maria von Trapp, systrarna Bronte, Elizabeth Taylor, Karl Marx och Sylvia Plath. Som hon rådgör med och som spelas av stjärnor som Michael Sheen, Lily Allen och Gemma Arterton.
Johanna är sympatisk. Filmen är sympatisk. Caitlin Moran har skrivit manus, men att läsa hennes texter drabbar starkare än filmversionen.

”How to build a girl” visas på iTunes och andra strömmade tjänster.

Publicerad: