Braveheart och den mystiska bilen – här är roligaste filmmissarna

11 gånger då Hollywood klantade sig

Vad är det du framför allt minns från sista säsongen av "Game of thrones"? Just det, den kvarglömda Starbucks-muggen på ett bord i en scen.

Vi älskar att känna oss duktiga och kunna peka ut misstag i filmer. Men vilka är några av de grövsta och roligaste missarna? Häng med i vår lista.

Den livlösa bebisen

I en känslosam scen i Clint Eastwoods "American sniper" (2014) grälar Bradley Coopers och Sienna Millers gifta rollfigurer med varandra medan han håller i parets bebis. Men "barnet" är en uppenbar docka och ser så livlös ut i filmen att scenen parodierades flitigt efteråt. Cooper har senare sagt att han gjorde sitt bästa för att åtminstone få dockans arm att röra sig lite, "som i Mupparna".


Braveheart och bilen

Det mest uppenbara historiska felet i Mel Gibsons "Braveheart" (1995) är förstås att kiltar inte användes i Skottland förrän flera sekel senare. Men visst, man kan se det som ett medvetet, kreativt beslut som fungerar för just den filmen. Då är det svårare att bortförklara att det dyker upp en parkerad bil i bakgrunden i en av scenerna.


Den tidsresande lyxbilen

En av de mest ointressanta missarna som kan dyka upp i filmer är att detaljer i kostymer och scenografi inte riktigt motsvarar den aktuella tidsepoken. Vem bryr sig om ett år hit eller dit? Men gränsen för historiska fel på bilmodeller passerades kanske i "Dallas buyers club" (2013). Bakom Matthew McConaughey syns en affisch på en fräsig Lamborghini. Men filmen utspelar sig på tidigt 1980-tal och den modellen började inte säljas förrän... 2011.


Läggmatch för stuntmannen

I en mörk scen i "The dark knight rises" (2012) blir Batman (Christian Bale) och Catwoman (Anne Hathaway) inblandade i ett rejält slagsmål. Men i periferin syns det tydligt hur en av stuntmännen i skurkgänget vacklar till och ramlar i backen som om han har blivit slagen – trots att ingen annan är i närheten av att röra honom.


Harry Potter och kameramannen

Det är inte lätt att filma och sedan klippa en scen där flera kameror täcker olika vinklar. Man vill ju inte att de andra kameramännen ska råka hamna i bild. Det kan hända även i en storproduktion som "Harry Potter och hemligheternas kammare" (2002). Harry (Daniel Radcliffe) duellerar med Draco Malfoy (Tom Felton) och i en scen ser vi en mängd Hogwarts-elever stå och titta på Draco. Men... en av dem råkar vara vuxen och har en stor filmkamera.


"Snart smäller det"

En av de mest klassiska filmmissarna står Alfred Hitchcock för. I hans mästerliga thriller "I sista minuten" (1959) blir det raffel vid Mount Rushmore bland alla turister när Eva Marie Saint drar fram en pistol och skjuter Cary Grant. Tumult utbryter bland turisterna när de hör pistolskottet. Undantaget är en liten pojke som syns i bakgrunden och håller för öronen långt innan det smäller.


Även urtidsödlor behöver hjälp

"Jurassic park" (1993) är med all rätt omtalad för sina historiska, datoranimerade effekter. Men de flesta gånger i filmen när vi ser dinosaurierna är de faktiskt inte animerade. De är modeller och dockor. Det blir tydligt i köksscenen där två velociraptorer jagar barnen i filmen. Just när en av dinosaurierna har petat upp köksdörren med nosen ser vi en hand sticka fram och ge dockan en liten knuff bakifrån.


Piraten och cowboyen

"Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse" (2003) blev en braksuccé för Johnny Depp som Jack Sparrow. Han ledde en minst sagt färgstark fartygsbesättning. Så det kommer kanske som en besvikelse att en av hans mannar verkar vara en helt vanlig gubbe i vit t-shirt och cowboyhatt?


Världens sämsta gatusopare

Statister blir ofta instruerade att låtsas prata i bakgrunden för att inte störa inspelningen. Men man kan fejka fler saker än samtal. I James Bond-filmen "Quantum of solace" (2008) ligger kamerans fokus på Daniel Craig. Men vad är det som pågår i bakgrunden? Där står en man och sopar gatan ihärdigt. Det enda problemet är att borsten hela tiden är flera centimeter från att vidröra marken.


Den osynliga bläckfisken

I slutet av "The Goonies – dödskallegänget" (1985) säger en av ungarna (Ke Huy Quan) upphetsat till en reporter: "Bläckfisken var jätteläskig!" Det måste ha satt myror i huvudet på biobesökarna. Det är mycket som händer i den filmen, men någon bläckfisk syns inte till. På senare år har det visat sig att en scen med en bläckfisk mycket riktigt spelades in, men klipptes bort i slutändan.


Tjong i medaljongen

När en grupp av imperiets soldater rusar fram på jakt efter Luke, Leia och de andra inne i Dödsstjärnan i "Stjärnornas krig" (1977) ser vi hur en av soldaterna råkar slå huvudet i en dörrkarm. En miss såklart, men när filmerna släpptes på nytt på dvd 2004 hyllades den klumpige soldaten med en ljudeffekt. Numera hör du ett tydligt "klonk" varje gång du ser om den scenen.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE