Filmrecensioner

Den mest skruvade skräcken på bio just nu

’Malignant’ kommer att dela publiken

Av: 

Stefan Hedmark

Annabelle Wallis i ”Malignant”.
Annabelle Wallis i ”Malignant”.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Malignant

Regi James Wan, med Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young.


FILMRECENSION. Välkommen till den mest skruvade skräckunderhållning du kan se på bio just nu.

Sådant ska man inte sopa under mattan.

SKRÄCK. Som recensent har man vant sig vid att när en film inte pressvisas är orsaken troligtvis att distributören vet att det är skräp som ska säljas till publiken och att sågningar inte kommer att hjälpa saken. Inte minst SF har som vana att inte pressvisa skräckfilmer, med undantag på senaste tiden för den omtalade ”Candyman”.

Efter att ha sett den bleka trailern för ”Malignant” anade jag att det inte skulle bli någon pressvisning. Mycket riktigt. Signalen var tydlig: ”The conjuring”-regissören James Wans nya film skulle tråkigt nog bli en kalkon. Men det visade sig vara fel. Det här är inte en skräckfilm som förtjänar att sopas under mattan.

Styr skräckskutan åt ett nytt håll

Hur publiken kommer att ta emot den helgalna ”Malignant” är osäkert. Det är inte en ny ”Conjuring” vi talar om, utan Wan har styrt skräckskutan åt ett annat håll. Idén till filmen är något han har kokat ihop med hustrun Ingrid Bisu. Vi möter Madison (Annabelle Wallis) som väntar barn tillsammans med maken Derek (Jake Abel). Han är en obehaglig figur som under ett raseriutbrott knuffar Madison så hårt att hon slår huvudet i väggen och börjar blöda. Hon låser in sig i sovrummet och somnar så småningom. När hon vaknar morgonen efter och går ner till köket hittar hon Derek liggande på golvet. En inkräktare har vridit nacken av honom. Minst sagt.

Madison förlorar sitt barn, tredje missfallet under tiden med Derek. Snart börjar hon se syner där hon känner sig märkligt närvarande, våldsamma mord som utförs av en skuggliknande figur. Det visar sig att morden även sker i verkligheten.

Annabelle Wallis i ”Malignant”.

Utan att avslöja för mycket handlar det om en figur som heter Gabriel. Vi får känna på hans krafter redan i öppningsscenen som utspelar sig på typiskt skräckfilmslasarett. Han dyker upp i Madisons liv och det är upp till henne, systern Sydney (Maddie Hasson) och två poliser (George Young, Michole Briana White) att stoppa honom.

Har kanske haft lite för roligt

”Malignant” kommer att dela biopubliken. Antingen köper man upplägget och har roligt eller så tycker man att allt bara är störtlöjligt. Det finns grund för den senare åsikten. Det är inte mycket som hänger ihop i berättandet eller försöken till att förklara Gabriel och Wan har kanske haft lite för roligt; skiljelinjen mellan skräck och parodi är hårfin i en del scener.

Men samtidigt. Tråkigt har du aldrig och filmen är mycket stilmedveten med blinkningar åt de italienska giallo-filmerna. Det är mörka toner med röda nyanser och musiken är mer inspirerad än vanligt i Wans filmer, med såväl Bryan Ferry som electrorock-akten Celldweller.

Dessutom avslöjas twisten samtidigt som filmens bästa sekvens tar sin början, en gruvligt blodig och pulshöjande attack i en polisstation. Det får en att svälja filmens märkligaste idéer.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom masken med ’Mission: Impossibles’ hjältar – på film och tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Skräckfilmer