”T2 Trainspotting” – ingen vanlig uppföljare

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT
Danny Boyle.

FILM

BERLIN. ”T2 Trainspotting” är ingen vanlig uppföljare.
Därför ville regissören Danny Boyle kalla den något helt annat. Filmbolaget bleknande när de hörde hans svårsålda förslag.
– Jag ville kalla filmen ”The least unfamiliar”, säger Danny Boyle. Men ”T2” är vad rollfigurerna själva skulle kalla den. För att hylla, och förarga, James Cameron.

”T2” är annars ”Terminator 2”, som de slitna huvudpersonerna i Edinburgh tycker är en av världens bästa filmer, enligt Danny Boyle. Det har gått drygt 20 år sedan ”Trainspotting”, och den nya handlar mycket om att vara äldre och tidens gång.
– Den största specialeffekten i filmen är tiden, säger Ewan Bremner som åter spelar Spud. Man kan inte köpa åldrande i sminkaffären.
”Trainspotting” 1996 slutade med att Mark Renton (Ewan McGregor) flydde till Amsterdam med en massa pengar. Nu kommer han tillbaka till Skottland vilket orsakar skilda reaktioner hos de andra i gänget.

”Fånga kraften”

Filmen har originalets humör, energi, visuella lekfullhet – och mycket musik.
– Vi ville fånga kraften från första filmens soundtrack. Därför hade vi delvis samma låtar i helt andra mixar, säger Danny Boyle. Men också ny musik av ett band från Edinburgh, Young Fathers, som kommer från samma höghusområden som rollfigurerna.

De har pratat om att göra en ny film i flera år. Det fanns ett manus som byggde på Irvine Welshs roman ”Porno”, men Danny Boyle trodde så lite på det att han inte ens ville skicka det till skådespelarna.,
– Men för två år sedan skrev John Hodge ett personligt manus om åldrande, manlighet, besvikelser, smärtor. När jag läste det visste jag att alla skådespelarna skulle tacka ja. Och det gjorde de, säger Danny Boyle.
”T2 – Trainspotting” får svensk biopremiär 22 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN