Vad i hundan är det här för skitfilm?

Publicerad:
Uppdaterad:
”Drottningens corgi”.
Foto: Lycky Dogs.
”Drottningens corgi”.

FILM

FILMRECENSION ”Drottningens corgi” är en barnfilm utan något som helst spår av omdöme.


Drottningens corgi
Regi Ben Kassen och Vincent Kesteloot, med svenska röster av bl a Anton Körberg, Wiktoria Johansson, Ola Forssmed, Cecilia Forss, Claes Ljungmark och Rickard Söderberg.


ANIMERAT Vad i hundan? Frågar man sig upprepade gånger när man ser ”Drottningens corgi”. En belgisk barnfilm som utan några spår av vare sig koll, omdöme eller elegans skämtar om saker som samtycke, våldsamma relationer, homosexualitet och Donald Trumps kvinnosyn och allmänt dåliga smak.

Den handlar om Rex. En Welsh corgi som bor i Buckingham Palace och är drottningens favorithund, men hamnar i onåd efter att ha bitit den amerikanska presidenten i skrevet (efter att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier av hans hund, ska tilläggas).

En ledsen Rex luras ut på gatan av en annan av drottningens hundar, och hamnar på ett hundstall där han får en och annan lektion i livets hårda skola innan han – i sällskap av ett brokigt gäng byrackor och den extremt sexualiserade vampen Wanda – till slut kan återvända hem till Buckingham Palace och konfrontera den svekfulla hund som blåste honom.

Framgångsreceptet för animerad film – det vill säga rak och färgstark barnunderhållning i kombination med finurliga, humoristiska referenser för vuxna – har totalt felbedömts här, och ”Drottningens corgi” är en genuint obekväm upplevelse. Även om flera av de mest opassande ingredienserna tack och lov lär flyga över huvudet på många barn, och några av de värsta replikerna har försvunnit i översättningen.


”Drottningens corgi” har biopremiär den 8 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE