Tonya Harding

Mycket starkt drama om skandalen kring konståkaren Tonya Harding

Av: 

Jan-Olov Andersson

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

I, Tonya

Regi Craig Gillespie, med Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Paul Walter Hauser, Bobby Cannavale.

DRAMA. Mycket starkt drama om konståkningsskandalen med Tonya Harding från 1994.

Under konståkningstävlingen för damer i vinter-OS i Lillehammer i Norge 1994, var Tonya Harding den som alla älskade att hata. För visst måste hon väl vara inblandad i skandalen, att folk nära henne hade försökt krossa konkurrenten Nancy Kerrigans knäskålar.
”I, Tonya” berättar historien som en mockumentär. I nutid ser Tonya (Margot Robbie) och exmaken Jeff Gillooly (Sebastian Stan) tillbaka på sina liv. De ser helt olika historier. Och vi får se en helt annan historia än vi kanske väntade oss.
Tonyas liv präglades av en frånvarande pappa, ett monster till mamma (Alison Janney) och en våldsam man. Det var han och hans ännu mer korkade polare som senare iscensatte attacken mot Kerrigan.
Harding kämpade i motvind även på isen. Trots att hon var bäst, fick hon lägre poäng av domarna. De sa det rent ut; ”white trash”-bruden var ingen bra representant för USA.
Robbie och Janney, som vann en birolls-Oscar, är suveräna. Filmen i sig är en tragikomisk, energisk, fräck, mångbottnad och kärleksfull skildring av en arbetarklasstjejs tuffa liv. Känslan den förmedlar är så stark, att man önskar man hade suttit där på läktaren i Lillehammer – och hejat på Tonya Harding för fulla muggar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - välj mellan flera modeller.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag var övertygad om att det var kört”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tonya Harding

Margot Robbie

Nancy Kerrigan

Filmrecensioner

Konståkning