Top Mys

”Top Gun: Maverick” är långt bättre än den 36 år gamla föregångaren

”Top Gun: Maverick”
”Top Gun: Maverick”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

”Top Gun: Maverick”

Regi Joseph Kosinski, med Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Monica Barbaro, Glen Powell, Bashir Salahuddin


FILMRECENSION I fortsättningen på 36 år gamla "Top Gun" är Pete ”Maverick” Mitchell fortfarande en av flottans bästa piloter, och blir kommenderad att utbilda 12 toppelever för ett omöjligt uppdrag. 

ACTION Först: "Top Gun" är en av de filmer jag sett flest gånger i livet, och soundtracket har jag lyssnat på många fler. Sedan: jag log från öra till öra från det att första du du du du tss du du du du du tss:et och donget från det klassiska temat hördes över den inledande blåkopian av originalet – det gula ljuset över startbanan, värmedallret, handsignalerna som styr planen för in- och utflygning – till slutet av "Top Gun: Maverick". 

Pete ”Maverick” Mitchell (Tom Cruise) är fortfarande en av flottans bästa piloter, men programmet han testflyger för ska skrotas. De har inte nått målet. Mach 10. De hastigheter när skrovet böjer sig, när kroppen väger ett ton och vill ge upp. Approaching hypersonic, planets yttertemperatur stiger! I sista sekunden, inom filmens första minuter, klarar Maverick testet. Därifrån eskalerar det.

Tom Cruise som Pete ”Maverick” Mitchell
Tom Cruise som Pete ”Maverick” Mitchell

Han tvingas utbilda 12 toppelever för ett uppdrag som sämre människoexemplar inte kommer hem levande från: de ska smygflyga på 100 meters höjd och precisionsbomba en enmetersyta full med skurkstatsuran och sedan stiga omöjligt brant över Dödens krön, förmodligen angripna. 

Precis som med "Karate Kid"-fortsättningen "Cobra Kai" är det mellan actionscenerna ofta varmare, mänskligare och mer åt det komiska hållet än i originalen. Man värnar nostalgin, men uppdaterar smart. Är det en rekryteringsfilm? Äckligt mycket så. Är det dumt? Ja. Är det överdrivet pampigt? Alla inblandade har tappat hela kulpåsen. Är det vidrigt hur filmen fjäskade för Kina genom att digitalt ta bort Taiwans flagga från Tom Cruise jacka i första trailern? Absolut. Borde Cruise karriärmässigt vara mer i farozonen på grund av sin djupa insyltning i scientologerna som orsakar människor så stor skada? Tveklöst. Levererar han fläckfri action och charm? Utan minsta tvivel, ja. "Top Gun: Maverick" är långt bättre än föregångaren, som ju faktiskt inte är särskilt bra utan nostalgiskt filter för ögonen. I alla fall om man lyckas förtränga också det sorgligt snubbiga i att varken någon åldrad Kelly McGillis eller Meg Ryan ens skymtar förbi i en film som så fint lyfter Val Kilmer och hans Iceman. 


Visas på bio.SE DET HÄR OCKSÅ: Om man inte sett "Karate Kid"-serien "Cobra Kai" på Netflix kan den vara värd en titt.VISSTE DU ATT: Tom Cruise gör sina egna stunts? Haha, klart du visste.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE