Mejla

Stefan Hedmark

Filmen som tog 18 år att göra har fått en trailer

Översvämningar, cancer och pengatrubbel har plågat projektet

FILM

TRAILER. Monty Python-legendaren Terry Gilliam har gjort en ny film och en trailer släpptes under torsdagen.

Arbetet med ”The man who killed Don Quixote” började för 18 år sedan och kan bara beskrivas som en katastrof.

Filmen skulle ha visats i Cannes – men nu hotar nya stämningar premiären, skriver The Telegraph.

Berättelsen om ”The man who killed Don Quixote” är en helt sanslös historia. Terry Gilliam påbörjade arbetet med filmen 1998 och anlitade den franske skådespelaren Jean Rochefort i huvudrollen samt Johnny Depp som hans vapendragare. Vanessa Paradis hade en mindre roll.

Inspelningarna började 2000, men det ena eländet efter det andra gjorde att produktionen till sist fick läggas ner – Rochefort blev sjuk, översvämningar skadade scenografi och utrustning och de ekonomiska bekymren blev ohanterliga.

Två år senare släpptes dokumentären ”Lost in La Mancha”, som blev en sedelärande skildring av hur allt kan gå fel när man gör film. Dokumentären har blivit en mindre klassiker i sin genre.

Drömmen om ”The man who killed Don Quixote” tog dock inte slut där. Gilliam övergav inte tanken på att göra filmen, utan otaliga försök följde genom åren.

Johnny Depp tappade till sist intresset och antydde i intervjuer flera år senare att det kanske vore bäst även för Gilliam om han släppte projektet. Rochefort föll bort på ett tidigt stadium; han dog förra året.

Michael Palin anlitades

2008 gjordes ett seriöst försök att få liv i filmen igen. Det rapporterades att Monty Python-kollegan Michael Palin skulle spela Don Quixote. Sedan att Robert Duvall skulle göra det. När Johnny Depp definitivt hade övergivit projektet anlitades Ewan McGregor. Åren gick igen och de nämnda skådespelarna drog vidare eftersom andra filmer lockade.

Till en början var det försäkringsbekymmer och rättigheter till manuset som försenade filmen. Med tiden blev det svårt för Gilliam att hitta någon att finansiera projektet alls.

2014 berättade han på sin Facebooksida att drömmen fortfarande levde. Då var det John Hurt som skulle spela Don Quixote. Skådespelaren fick dock cancer och dog förra året.

2016 var det dags igen – då med Palin, Adam Driver och Olga Kurylenko i rollistan. Året därefter började inspelningarna, hör och häpna, fast med Jonathan Pryce som Don Quixote. Det roliga är att han skulle ha spelat en mindre roll i det ursprungliga projektet 2000.

Vilda infall och snygga bilder

Nu är filmen inspelad och klar. Trailern är här och visst ser det ut som en traditionell Gilliam-rulle, med mycket humor, vilda infall och snygga bilder.

Fast förbannelsen som vilar över ”The man who killed Don Quixote” vägrar ge med sig. Från början var tanken att filmen skulle ha haft premiär på festivalen i Cannes i maj.

Det blir nu inte så, eftersom premiären hotas av en konflikt om rättigheterna mellan Gilliam och producenten Paulo Branco, som var inblandad i ett av de tidigare försöken att få filmen gjord. Det skriver The Telegraph.

Rättsproblemen, som hanteras av en domstol i Paris, kan mycket väl stoppa eller försena filmen ytterligare.

Med andra ord, vi har en trailer. Men vi får se om det följer en film också så småningom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop


Jonathan Pryce hade huvudrollen även i ”Brazil”.

Foto: Universal

Terry Gilliams 3 bästa filmer

  • ”Brazil” (1985)
  • ”Fisher king” (1991)
  • ”Time bandits” (1981)

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmtrailers

Terry Gilliam

Adam Driver

Johnny Depp