Rolf Lassgård: ’Jag krymper med Matt Damon’

Rolf Lassgård om Oscarsgalan och nya stjärnspäckade Hollywoodfilmen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
MÅNGA JÄRN I ELDEN. I höstas spelade Rolf Lassgård in en tv-serie för SVT baserad på Leif GW Perssons bok ”Den döende detektiven”. Nästa vecka är det premiär för norska storfilmen ”Lejonkvinnan” och senare i höst kommer Hollywoodfilmen ”Downsizing” där han spelar mot bland andra Matt Damon.

FILM

Oscarsgalan är avklarad. Liksom inspelningen av första stora Hollywood­filmen. Och ännu en Leif GW Persson-deckare.

Nu drar Rolf Lassgård i handbromsen. Men först väntar premiären på norska storfilmen ”Lejonkvinnan”.

– Jag kickade igång på att spela en man med så kluvna känslor, säger den 62-årige skådespelaren.

Egentligen skulle Rolf Lassgård haft ledigt sedan månader tillbaka, efter inspelningen av 3 x 60 minuter ”Den döende detektiven”, där han åter spelar Lars Martin Johansson, ­legendarisk mordutredare i flera Leif GW Persson-deckare.

– Sedan började ”Ove” att härja värre än någonsin, ­säger han och skrattar.

”Med på hela racet”

”Härja”, betyder i det här fallet att ”En man som ­heter Ove” blev nominerad (och vann) det europeiska filmpriset för bästa komedi och sedan även blev dubbelt Oscarsnominerad. Det blev flera resor till Los Angeles, med galan som höjdpunkt.

– Det var en fantastisk upplevelse. Förra gången med ”Under solen” (2000) stod jag på scenen och spelade ”Chicago”. Jag fick ­ledigt, landade i Los Angeles, gick på galan och åkte hem igen. Nu fick jag vara med på hela racet, med semi­narier och annat.

Har du och Hannes Holm rett ut alla bråk kring biljetterna?

– Nu har vi inte hörts på ett tag, men vi pratade där. Och jag var ju på galan. ­Sedan har jag åsikter om hur man väljer att prioritera ­vilka som ska representera en film. Jag såg ju hur de andra länderna gjorde.

”Mycket effekter”

Dagen efter Oscarsgalan ringde också Alexander Payne och bjöd in Rolf för att se en första grovklippt version av ”Downsizing”, hans första stora Hollywoodfilm.

Payne är regissören bakom hyllade filmer som ”About Schmidt”, Oscars­vinnaren ”Sideways”, ”The descendants” och ”Nebraska”.

Nya filmen har Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Alec Baldwin, Neil Patrick Harris, Jason Sudeikis - och Rolf Lassgård - framför kameran.

– Det var en genomkörning av filmen i dess status i dag. Filmen har mycket effek­ter, vissa fanns på plats, andra inte alls.

– Jag spelar forskaren som knäcker idén hur vi ska lösa världens framtid, genom downsizing. Forskaren försöker med både sig själv och andra. Så ni får se både mig och Matt Damon nedkrympta till 12,9 centimeter … Det blir en väldigt speciell film.

Den kommer sent i år. Först kommer ”Lejonkvinnan”, premiär fredag den 7 april. En norsk storfilm (­cirka 50 miljoner kronor) efter en bästsäljande ­roman av Erik Fosnes Hansen.

Filmtiteln syftar på den flicka som föds i början av 1900-talet i ett litet samhälle i norra Norge. Hon har hår över hela kroppen. Sjukdomen heter hyper­trikos och blott ett 50-tal fall har rapporterats sedan medeltiden.

”En vacker historia”

Mamman dör vid födseln, Lassgård spelar pappan, ortens stins.

– Jag kickade igång på att spela en man med så kluvna känslor. Hur spelar man en person som känner på ett sätt och handlar på ett annat? Han skäms över situa­tionen han har hamnat i samtidigt som han vill skydda sin dotter.

– En otroligt vacker historia. En metafor för utanförskap. Och så var det kul att ­göra epok. Stationen är uppbyggd kring ett tåg­museum i Bochum i Tyskland. När vi gjorde vinterscenerna där, var det egentligen 26 grader varmt.

Annars tänker Rolf Lassgård nu ”dra i handbromsen” och vara ledig. Bland annat genom att i hemstaden Gävle heja fram ­Brynäs i SM-slutspelet i ishockey.

– Det är fem år sedan vi vann senast, säger han.


Andra roller Rolf Lassgård har gjort i utländska filmer eller tv-serier:

”The Queen of Sheba’s pearls” (2004). Kärleksdrama med Helena Bergström, Lorcan Cranitch, Lindsay Duncan, Tim Dutton och Lassgård. ­Colin Nutleys enda film i sitt förra hemland England.

”Efter bröllopet” (2006). Danskt relationsdrama av Susanne Bier, med Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen och Lassgård. Filmen Oscarsnominerades.

”Dag” (2011-2015). Norsk komediserie med Atle Antonsen, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Agnes Kittelsen och Lassgård. Gigantisk ­succé i hemlandet.

”Lejonkvinnan” (premiär nästa ­fredag, den 7 april). Norskt drama i regi av ­Vibeke Idsøe, med Lara Braukmann, Sara Braukmann, Eveline Bär. Baserad på boken med samma namn av Erik Fosnes Hansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE