Filmrecensioner

Fantasin tar slut i nya Jumanji

”The next level” är en stadig axelryckning

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Jumanji: The next level

Regi Jake Kasdan, med Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Danny DeVito, Danny Glover.


FILMRECENSION. Förra filmen var fröjdefull, så nu är det läge att ta sig an nästa spelnivå.

Men då stöter vi på mindre roliga utmaningar.

ÄVENTYR. I första filmen sögs fyra tonåringar bokstavligen in i ett datorspel och förvandlades till de figurer de hade valt. Efter ett vådligt äventyr (och några förlorade liv) vann de till sist och lyckades komma tillbaka till verkligheten. När vi möter de igen har de blivit vänner för livet, men de är oroliga för Spencer (Alex Wolff) som tycks gå igenom något svårt.

När de åker hem till hans morfar (Danny DeVito), där Spencer bor tillfälligt, upptäcker de att kompisen har försvunnit. De hittar Jumanji-spelet nere i källaren och inser att Spencer har tagit sig in i spelet igen. Ytterst motvilligt hoppar hans vänner också tillbaka in i Jumanji… men av misstag följer morfar och hans ex-partner Milo (Danny Glover) med.

Några fniss för stunden

Den här gången kastas figurerna om, så de vandrande klyschorna inne i Jumanji får nya ”användare”. Det gör att Dwayne Johnson tvingas frammana sin inre Danny DeVito medan Jack Black får samma uttryckssätt som en svart high-schoolkille. Jodå, det ger några fniss för stunden.

Här finns också halsbrytande scener, som när figurerna jagas av en apflock högt uppe i luften och försöker komma undan genom att hoppa mellan svävande repstegar. Allt medan Henry Jackmans musik gör sitt bästa för att påminna oss om Alan Silvestris fläskiga äventyrssoundtrack från 1980-talet. Tänk ”Den vilda jakten på stenen” och ”Tillbaka till framtiden”.

Handlingen går på tomgång

Men idéerna räckte för en film, inte för en uppföljare. Filmen är på tok för lång, vilket gör att handlingen går på tomgång. Själva uppdraget inne i Jumanji är en stadig axelryckning.

Mot slutet blir det uppenbart att man förbereder för ett tredje kapitel och då tycks man ha sneglat åt ”Jurassic world”-filmerna. Det säger en del om bristen på fantasi här.

”Jumanji: The next level” har biopremiär idag, fredagen den 6 december.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Danny Glover

Jack Black

Kevin Hart

”The Rock” Dwayne Johnson