Filmrecensioner

Underbar film om turné med slitna Helan & Halvan

Av: 

Jens Peterson

Steve Coogan och John C Reilly imponerar som komikerna.
Steve Coogan och John C Reilly imponerar som komikerna.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Helan & Halvan

Regi John S Baird, med Steve Coogan, John C Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Danny Huston.

DRAMAKOMEDI Steve Coogan är fantastiskt bra som Stan Laurel, den engelske komikern som skrev filmhistoria när han var Halvan. I Helan & Halvan-filmerna spelade han den klantige och lätt korkade, men i verkligheten var han den som drev duon. Laurel skrev och regisserade och styrde.
Tills en spricka uppstod på 1930-talet.
Den här vemodiga filmen utspelas mest 1953 när de två veteranerna turnerar i Storbritannien. Det är långt efter parets storhetstid. I återblickar får vi se vad som hände när de delade på sig. Stan Laurel lämnade producenten Hal Roach medan Oliver ”Helan” Hardy stannade kvar. Bådas karriärer floppade efter det. Hardy har hjärtproblem.
Nu ska de återförenas. Stan Laurel har fått löfte om att de två ska spela in en ny Robin Hood-film i England. I väntan på den turnerar de, under förödmjukande former. Det är humor uppblandad med bitterhet.
På samma turné uppträdde de också i Sverige inför måttligt entusiastiskt publik. Duon gör sina sketcher, och noterar att tiden och berömmelsen gått ifrån dem. Och sprickan mellan de två vidgas när gamla oförrätter släpps fram.
Samtidigt som det finns kärlek från publiken för de mogna komikerna. De kan fortfarande underhålla. Det är en rörande berättelse om vänskap och berömmelse, om komiker och jakten på skratt mot alla odds.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Steve Coogan

John C Reilly