Drottningfilm försöker berätta för mycket

Publicerad:
Saoirse Ronan som drottning Maria Stuart.
Foto: Liam Daniel/UIP
Saoirse Ronan som drottning Maria Stuart.

FILM

Mary queen of scots

Regi Josie Rourke, med Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, Ian Hart, Adrian Lester, Brendan Coyle.

DRAMA Det finns en stark scen mot slutet av filmen, där de duktiga Saoirse Ronan och Margot Robbie ger nerv åt drottningdramat om 1500-talet. Annars är det en kostymfilm som försöker berätta för många saker och därför inte riktigt hinner med någon av dem.
Det inleds med Maria Stuarts död 1587. Vi ser henne anlända som 19-årig änka till Skottland från Frankrike 1561. Edinburgh har styrts i fred av hennes halvbror, men nu blir det laddat. Maria Stuart är katolik, vilket utmanar drottning Elizabeths protestantiska hov i England. Det handlar om ätterna Stuart och Tudor och rätten till tronen, om Skottland mot England, om maktkamp mellan olika falanger i båda länderna. Och om kvinnligt mot manligt. Ska de mäktiga kvinnorna gifta sig och föda arvingar?
David Tennant spelar arg kyrklig ledare i Skottland som hatar katoliker och kvinnor och predikar svavelosande mot Maria.

Båda drottningarna har rådgivare som söker konfrontationer, både har också missnöjda underlydande. Dessutom har manuset byggt in sexuell spänning och romantisk svartsjuka. Det är för mycket för en stackars långfilm, och det är svårt att engagera sig i kungligheter som ser sig som utvalda av Gud.

Det är Shakespeares tid, men hans pjäser är mer tidlöst gripande än den stökiga historiska maktkampen.

Publicerad: