Mejla

Jan-Olov Andersson

Cannes behöver von Trier för att liva upp festivalen i år

Lars von Trier.

Lars von Trier.

Foto: Francois Mori / SCANPIX SWEDEN

FILM

En viss besvikelse. Det är den spontana känslan över årets Cannes-program.

Kan vi hoppas att Lars von Triers nya kastas in i sista stund?

Filmfestivalens chef Thierry Frémaux presenterade filmerna i tävlingen om Guldpalmen och i sidosektionen Un Certain Regard i Paris under torsdagen. Han uppträdde med kaxig attityd, trots att han blev ganska hårt åtgången vid frågestunden efteråt.

Han höll envist fast att det råder selfieförbud på röda mattan vid årets galavisningar. Även för filmstjärnorna.

– Det försenar visningarna och är inte förenligt med Cannes-­festivalens elegans, det är helt enkelt väldigt fult när folk står och fotograferar sig själva med varandra, sa han.

Han beklagade att Netflix drog tillbaka fem filmer när de inte får vara med i tävlingen, på grund av franska krav om parallell visning på bio i Frankrike. Båda förlorar på det, för där försvann nya filmer (och uppmärksamhet kring dem) av Alfonso Cuarón och Paul Green­grass (om Utøya-massakern) och thrillern ”Hold the dark” med Alexander Skarsgård.

Han fick, som vanligt, kritik för för få kvinnliga regissörer i tävlingen.

– Det kan bli fyra, fler filmer tillkommer, sa han.


Han höll dock med om att det är en ny värld efter #metoo och anklagelserna mot demonproducenten Harvey Weinstein. På en pressträff tidigare på dagen berättade Svenska Film­institutets vd Anna Serner att Frémaux ger plats i stora palatset för ett seminarium under parollen #metoo – Next step. Förutom Serner är bland annat Sveriges och Frankrikes kulturministrar Alice Bah Kuhnke och Françoise Nyssen, Eva Röse, Bahar Pars och några Hollywoodstjärnor på plats.

Svenska filmen som tävlar i Un Certain Regard, John Ajvide Lindqvist-filmatiseringen ”Gräns”, som har spelats in lite ”under radarn”, väcker stor nyfikenhet.

Det är nog fel att hävda att urvalet i tävlingen om Guldpalmen ser lite tunt ut, det är kanske enbart ur en lite snäv västerländsk Hollywoodstjärneaspekt. Men naturligtvis borde Frémaux bland de filmer han kastar in i sista stund, ha med Lars von Triers nya ”The house that Jack built”.

Ska det ändå bråkas om selfies på röda mattan och iranska regissörer som kanske inte får åka dit, kan vi väl få se Lars von Trier på podiet igen, sju år efter skandalpresskonferensen som gjorde att han blev utslängd från festivalen.

3 i Cannes

Arctic

Mads Mikkelsen kraschlandar vid Nordpolen. Låter spännande.

Capernaum

Regissören Nadine Labakis tidigare filmer har varit kanon.

3 faces

Tillåter Irans myndigheter regissören Jafar Panahi att besöka Cannes?

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Som ett avbrutet samlag”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Cannes

Lars von Trier

Netflix

Harvey Weinstein

MeToo