Mörk humor sätter konflikten i annat ljus

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Tel Aviv on fire

Regi Sameh Zoabi, med Kais Nashef, Lubna Azabal, Yaniv Biton.

komedi

”Tel Aviv on fire”.
”Tel Aviv on fire”.

Allt är inte bara elände i Israel-Palestina-konflikten.

En svart komedi, med lite allvar i botten, visar att man också kan skratta åt alltihop.

Israel-Palestina-konflikten skildras skickligt med en rejäl dos svart humor, genom att tackla livet bakom kulisserna på en tv-såpa, ”Tel Aviv on fire”, som utspelas några månader före sexdagarskriget 1967.
Båda parter må mer eller mindre avsky varandra på grund av politik och religion och vara åtskilda genom murar och gränskontroller, men alla uppskattar de en tokig tv-såpa.
En palestinsk allti-i-allo på inspelningen, Salam (Kais Nashif), avancerar till manusförfattare på grund av sin förmåga att kunna både arabiska och hebreiska felfritt och för att han vinner förtroende hos tv-såpans stjärna (Lubna Azabal). Han utnyttjar detta genom att skriva in scener som både glädjer den elaka israeliska chefen (Yaniv Biton) för gränskontrollen han måste passera varje dag och som gör att han kanske kan återvinna exflickvännens (Maisa Abd Elhadi) kärlek. Sedan fortsätter det med många roliga och oväntade turer.
En film som på ett roligt sätt visar att konflikten kanske skulle komma närmare en lösning om folk pratade med varandra. Och som skulle fått ett ännu lite högre betyg, om inte skådespeleriet varit så buskisuppskruvat. Eller så är det bara att jag inte förstår något av språken.

Publicerad: