Systerskap, klass och framtidstro

”Rocks” vibrerar av energi

Publicerad:
”Rocks”
Foto: Folkets Bio
”Rocks”

FILM

Rocks

Regi Sarah Gavron, med Bukky Bakray, D’angelou Osei Kissiedu, Kosar Ali fl

FILMRECENSION Brittiskt drama av "Suffragette"-regissören Sarah Gavron, som här gjort ännu en film om systerskap och klass. I centrum: tonåriga Rocks som ensam måste ta hand om sig och sin lillebror när de blir övergivna av mamman.

DRAMA London. När 15-åriga Olushola (Bukky Bakray) – smeknamn "Rocks" – hämtat sin lillebror efter skolan hittar de en skrynklig lapp och ett kuvert med alldeles för lite pengar på köksbordet: deras ensamstående, psykiskt sjuka mamma har lämnat  dem. Hon har försvunnit tidigare, men har alltid kommit tillbaka. Rocks måste bara ta hand om dem båda till dess. Ensam se till att de kommer iväg till skolan, se till att de har mat, se till att pengarna räcker, se till att ingen får veta deras situation och se till att undvika inblandning från myndigheter. Försöka svara på lillebrorsans många frågor om dinosaurier och mammor, hitta lösningar när elen stängs av. Och samtidigt, vara tonåring. Hantera frustrationen, paniken och ilskan som sipprar ut ur kroppen på helt fel sätt. 


Runtomkring henne vännerna. En tät kokong spunnen av jargong och kärlek, en vänskap som bär och lyfter, en kraft som spränger berg. Oavsett vad. Ändå är det först bara Sumaya (en helt fantastisk Kosar Ali) som får veta hur Rocks egentligen har det.

Foto: Folkets Bio
Bukky Bakray och Kosar Ali i ”Rocks”

Regissören Sarah Gavron har tidigare gjort "Suffragette", och precis som den andas "Rocks" systerskap, klass och framtidstro. Men om "Suffragette" trots ämnet var en rätt beskedlig och städad sak, vibrerar "Rocks" av energi. Två tredjedelar av teamet har bestått av kvinnor, Theresa Ikoko och Claire Wilson har skrivit manus utifrån mängder av research och workshops i skolor, de medverkande ungdomarna har själva varit med och format fram filmen – och de är perfekta i sina roller. Man tror på dem, känner att de hör ihop. De är sammansvetsade, roliga och charmiga, de är mjuka och gjorda av stål, de får hjärtat att gå sönder. Man gråter när de gråter, skrattar när de skrattar. Det är rått och skirt och ömt och man vill väldigt gärna sitta vid deras bord i skolmatsalen. De är som varm sol i ansiktet – och om man någon gång varit i extra behov av varm sol i ansiktet är det i november 2020.  "Rocks" visas på ett fåtal öppna biografer, men håll ögonen öppna inför släpp på vod. Väl värd väntan!

SE OCKSÅ: För mer systerskap och klass, se Rojda Sekersöz "Dröm vidare" och Céline Sciammas "Girlhood".

VISSTE DU ATT... huvudrollsinnehavaren Bukky Bakray nyligen valdes ut till en av genombrottstalangerna i "BAFTA Breakthrough 2020"?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN