Valter Skarsgård

Cynisk skräck med lite oväntat slut

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

SKRÄCK

Funhouse

Regi Jason William Lee, med Valter Skarsgård, Khamisa Wilsher, Karolina Benefield.

En B-skräckis med Valter Skarsgård i en av rollerna.

Inte stor filmkonst, precis, men den gör sitt jobb, den skräms.

”Funhouse”, som inte har något som helst med Tobe Hooper-filmen från 1981 att göra, är en svenskproducerad skräckfilm, även om den är inspelad i Vancouver, Kanada och är gjord på engelska.
Den är djupt obehaglig med inslag av så kallad torture porn, en form av våldsinslag som blivit populära efter den första ”Saw”-filmen 2004.
”Funhouse” handlar om en ”Big brother”-liknande realityshow på nätet. Åtta C-kändisar blir inlåsta för att tävla om fem miljoner dollar. Det är influencers, bloggare, före detta MMA-slagskämpar och Valter Skarsgård spelar exmake till en före detta popstjärna. Typ en ung Runar Søgaard.
Deltagarna super, visar brösten, onanerar eller gör ingenting. Olika sätt att fånga tittarnas sympati. När det visar sig att de som får minst röster, får slåss på liv och död, och att de dör på de mest groteska sätt, tar alltihop en otäck vändning. Och de som tittar, blir allt fler…
Filmmakarna hade kunnat göra mer av sidohistorien, där FBI försöker lokalisera varifrån den makabra realityshowen sänds. Skarsgård är trovärdig som den mest sansade av deltagarna i realityserien. Men att det skulle vara satir kring en allt mer Khardashifierad värld, känns lite cyniskt påklistrat, som en ursäkt för våldsinslagen.
Fast alltihop har en lite oväntad sluttwist. Och att det är obehagligt… skräckfilmer ska väl lite grann få en att önska är-det-inte-slut-snart?

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valter Skarsgård

Big brother

Skräckfilmer