Makaber, rolig och fantasirik familjefilm från Netflix

Så bra är nya ”Syskonen Willoughby”

Publicerad:
”Syskonen Willoughby”.
Foto: Netflix.
”Syskonen Willoughby”.

FILM

FILMRECENSION Fyra syskon försöker ha ihjäl sina fruktansvärda föräldrar i ”Syskonen Willoughby”. Netflix nya animerade film har en mörk botten, men ett stort hjärta och färgsparkande animation.


Syskonen Willoughby
Regi Kris Pearn, med originalröster av Ricky Gervais, Maya Rudolph, Will Forte, svenska röster av Björn Kjellman, Johan Ulveson, Maria Lundqvist, Vanna Rosenberg.


ANIMERAT Netflix andra animerade långfilm, efter höstens lyckade julfilm ”Klaus”, är baserad på en barnbok av den amerikanska författarinnan Lois Lowry.
De fyra syskonen Willoughby – Tim, Jane och tvillingpojkarna Barnaby och Barnaby – negligeras konsekvent av sina fruktansvärt usla föräldrar, och bestämmer sig därför, i hopp om att bli föräldralösa, för att lura iväg dem på en världsomspännande resa, kantad av diverse dödsfällor.
Saker och ting går naturligtvis inte enligt planerna, men efter ett krokigt äventyr som bland annat innehåller en fräsig barnflicka, en stor godisfabrik, en girig mäklare och ett elakt gäng ”barnväktare” – och berättas av en katt – närmar sig syskonen till slut känslan av vad det innebär att vara en familj. Och insikten om att en familj kan se ut på olika sätt.
”Syskonen Willoughby” känns så tydligt inspirerad av diverse annat (bland annat ”Kalle och chokladfabriken”, ”Familjen Addams”, ”Royal Tenenbaums” och inte minst Netflix egna Lemony Snicket-serie ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv”) att den har det lite kämpigt med att etablera en egen identitet. Och den överenergiska, lite osammanhängande handlingen börjar efter ett tag att tära på den intressanta inledningen.
Men röstarbetet håller hög kvalitet (i den svenska versionen lyckas framför allt Johan Ulveson och Maria Lundqvist bra som de förkastliga föräldrarna), och filmen hittar en både rolig och barnvänlig balans mellan å ena sidan det mörka, makabra och dysfunktionella och å andra sidan färgsprakande sockerkickar, stora, stolliga hår, munter och visuellt fantasirik animering, och en varm och känslomässigt belönande sensmoral.


”Syskonen Willoughby” har premiär på Netflix den 22 april.

Publicerad:

LÄS VIDARE