Från väskförsäljare på gatan till NBA-proffs

Men ingenting känns i magen i basketfilmen ’Rise’

Publicerad 2022-06-24

”Rise”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Rise

Regi Akin Omotoso, med Uche Agada, Ral Agada, Jaden Osimuwa, Elijah Shomanke.


FILMRECENSION. Basket genomgår en renässans på streamingtjänsterna just nu.

På Netflix jagar Adam Sandler nya talanger i ”Hustle”.

Och på Disney+ blir basket räddningen för en invandrarson.

DRAMA. Det finns mycket att säga om världens största sportklubbar och -ligor. Men bland det positiva är förstås deras internationella prägel och där ryms många individuella öden. Många unga blickar världen runt är riktade åt det hållet. Drömmen lever om att en dag tillhöra den främsta eliten.

Det här är berättelsen om ”the Greek Freak”, som han kallas i USA, och hans familj. Giannis Antetokounmpo föddes i Aten, men föräldrarna var invandrare från Nigeria. Familjens berättelse skilde sig inte från alla andra som lyckas ta sig till Europa och försöker försörja sig genom att sälja klockor och väskor till turister på gatorna.

Giannis och hans bror Thanasis började spela basket tillsammans med andra tonåringar. Trots att sporten var helt ny för dem upptäckte de snart att de hade talang.

Vägen till framgång

Under filmens gång följer vi brödernas väg till framgång, med fokus på Giannis eftersom det var han som först valdes ut av ett NBA-lag vid draften i Brooklyn 2013; Thanasis följde snart efter och idag spelar de båda för Milwaukee Bucks.

”Rise”.

”Rise” är gjord med familjen Antetokounmpos välsignelse och är en hjärtevärmande historia som visar hur svårt det är för invandrare att känna trygghet i ett nytt land, även när de arbetar hårt för att uppnå det.

En stor anledning till att brödernas ansträngningar hela tiden stötte på patrull i Grekland var för att de saknade de rätta pappren – de var inte medborgare varken i Grekland eller Nigeria.

Framgång löste de problemen. Så fungerar det inte för de flesta. Berättelsen är typiskt amerikansk och knappast allmängiltig för invandrare i Europa med afrikanskt ursprung. Vi behöver fler berättelser där räddningen inte går ut på att en NBA-karriär väntar.

Intentionerna är goda

Kanske är det inte något vi hade hakat upp oss på om filmen tryckte skickligare på de där knapparna som får alla sportbiografier att lyfta.

Intentionerna är goda och soundtracket bland filmens bästa ingredienser. Men ingenting känns i magen, varken skådespelarprestationerna, de grekiska miljöerna (som ofta ser ut som att de kan vara varsomhelst) eller nyckelögonblicken där meningen är att vi ska hoppa upp ur fåtöljen och ropa ”Ja! Där satt den!”.

Där är ”Hustle” ett betydligt mer föredömligt exempel.

Filmen har premiär på Disney+ i dag.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln