De osynliga uppnår syftet med bravur

Onödigt lättsam feelgood-känsla – men filmen berör

Av: Sylvia Balac

Publicerad:

De osynliga

Regi Louis-Julien Petit, med Audrey Lamy, Adolpha Van Meerhaeghe, Noémie Lvovsky, Déborah Lukumuena.


FILMRECENSION. Ett seriöst ämne som behandlas med trovärdighet.

Men feelgood-känslorna i ”De osynliga” hade vi kunnat besparas.

DRAMAKOMEDI. När ett dagcenter för hemlösa kvinnor tvingas stänga tar personalen till alla medel för att hjälpa kvinnorna att komma tillbaka på fötter och fixa både självförtroendet och ett arbete. Särskilt den osjälviska socialarbetaren Audrey (Audrey Lamy) engagerar sig så mycket att hon nästan bränner ut sig på kuppen.

Filmen har inspirerats av en bok av Claire Lajeunie som tillbringat ett halvår med hemlösa franska kvinnor och hon har också har varit med och skrivit manuset.
Flera av rollerna spelas av kvinnor med egen erfarenhet av hemlöshet vilket skänker filmen en äkthet och trovärdighet som berör.

Scenerna med Chantal (Adolpha Van Meerhaeghe) – som är en jävel på att laga maskiner men har svårt att få anställning när hon berättar att hon suttit i fängelse – är tragikomik på hög nivå.

1 av 2 | Foto: Apollo Films
”De osynliga”.

Men i övrigt är filmen stöpt i en onödigt lättsam fransk feelgood-form som distraherar från ämnets seriositet. Men förmodligen är det därför filmen har blivit en sådan stor succé i hemlandet. Och om det krävs en stor skopa socker för att få folk att svälja och uppmärksamma problemen med hemlöshet så har godhjärtade ”De osynliga” ändå uppnått sitt syfte med bravur.

Filmen har biopremiär på fredag, den 23 augusti.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN