Mejla

Stefan Hedmark

Nostalgi blir vår filmsnuttefilt i coronaeran

Gott om streamingalternativ – men tv-utbudet är ofta trist

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

KRÖNIKA. ”Flashback friday” är sociala medie-trenden där du lägger upp gamla bilder på dig själv.

Nu har den letat sig in i tv-världen.

Det är helt i linje med vår längtan efter nostalgi i denna förfärliga tid.

Tv-bolaget ABC brukar visa fem avsnitt i veckan av evighetssåpan ”General hospital”. Men eftersom produktionen är stoppad på grund av coronaviruset tvingas de ta till en tråkig lösning för att dryga ut mängden av redan inspelade avsnitt. I stället för ett nytt ”General hospital” varje fredag visas en repris. Det gäller att måla läppstift på grisen, så ABC gör en grej av det och kallar nödlösningen ”Flashback friday”.

Kanske håller tittarsiffrorna ändå, för nu söker vi oss till nostalgi. Min brors flickvän väljer en annan form av nostalgi för att koppla bort coronakrisen – hon gör djupdykningar i glada Hollywoodfilmer från guldåldern.

Gott om streamingalternativ

I väntan på att biograferna ska göra comeback efter krisen har vi lyckligtvis gott om streamingalternativ. Hur ser det ut med nostalgin bland filmerna där? Det är bättre än vad man kan tro.

Netflix har en del klassiska filmer från de senaste decennierna som du har sett många gånger. Draken Film, Cineasterna och TriArt är exempel på tjänster som specialiserar sig på smalare nya och äldre filmer.

1 av 2 | Foto: Touchstone
”Skjut för att döda” (1988).

Det jag kan sakna i utbudet är filmer som hamnar mellan stolarna. Inte folkliga klassiker, inte cineastguldkorn. Det kan vara långt ifrån mästerverk, men du minns dem kanske från barndomen och skulle vilja se dem igen. De är nästan omöjliga att få tag på, möjligtvis om du hittar en dvd-utgåva att köpa.

Tjatigt och tråkigt filmutbud

SVT Play är alltid värt att kolla upp. De sköter sitt public service-uppdrag och blandar friskt. De kommersiella tv-kanalerna har däremot ett tjatigt och tråkigt filmutbud.

Ett exempel. Jag minns från tonåren att jag tyckte att actionthrillern ”Skjut för att döda” (1988) var jäkligt spännande. Kom att tänka på den häromdagen. Sidney Poitier! Tom Berenger! Håller den i dag? Vem vet?

Den går inte att hyra. Hörni, TV6, vad sägs om att ställa reprisen av ”Taken 2”, bara för en kväll, och bredda nostalgin lite?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN