Magnus Krepper om skådissuccén – efter tiden som dansare, magiker och kustjägare

”Jag försöker att inte vara safe”

Publicerad 2018-09-15

Magnus Krepper är en man med många sidor.

I tv-serien ”Liberty” spelar han obehaglig företagare i Tanzania på 1980-talet. På bio är han Astrid Lindgrens snälla pappa .

– Astrid har skrivit en del om honom. Jag fick en känsla att det fanns stor ömhet och kärlek mellan dom, säger Magnus Krepper.

I ”Unga Astrid” är Maria Bonnevie den stränga modern Hanna och Magnus Krepper gör den mildare fadern Samuel August Ericsson.

Ni som spelar föräldrarna pratar småländska. Hur valde ni nivå på dialekten?

– Att lära sig en dialekt tar år om den ska förkroppsligas. Jag träffade en man från Vetlanda och den kände jag passade mig.

Är det kul att jobba med dialekter?

– Ja, vi gör det för lite i Sverige tycker jag. Det är ett jätteroligt karaktärsarbete, men ofta ska tyvärr alla dialekter bort och man talar rikssvenska. 

Du har jobbat mycket i Tyskland och Danmark de senaste åren.

– Tyskland var speciellt eftersom jag inte har det tyska språket utan fick lära mig. Det gjorde något med mig rent fysiskt som skådespelare. Det var oerhört lärorikt att spela på ett språk man inte bemästrar 100 procent.

Tv-serien ”Liberty” som går i SVT är dansk och du har nyligen gjort tre långfilmer med skådespelare som Trine Dyrholm, Sidse Babett Knudsen och Jesper Christensen.

– Det har blivit så. Helt plötsligt öppnar det upp. Ryktet går och man träffar någon och fattar tycke för varandra och så börjar bollen rulla. Det är jätteroligt och utvecklande.

Magnus Krepper har varit med i ”Solsidan” och ”Fröken Frimans krig”, fick Guldbagge för tunga dramat ”Mun mot mun” och är med i Milleniumfilmerna.

I bioaktuella ”Dansa först” spelar han förförisk amerikanska dansledare.

Du har en bakgrund som dansare. Har det haft betydelse som skådespelare?

– Ja, absolut. Det har tillfört jättemycket, men i början var det en krock att gå över från dans till teater. Det kroppsmedvetna kanske var för mycket.

Du var magiker som ung - vad har det gett?

- Som magiker jobbar man mycket med ting. Man kan bygga en mystik och har lärt sig publikkontakt. Alla erfarenheter tillför något. 

Även att du var kustjägare?

– Jag är inte för krig såklart ,men jag lärde mig mycket där också. Jag höll på mycket med idrott då och om jag ändå skulle göra lumpen ville jag göra något som var en fysisk och psykisk utmaning. Man lär sig mycket om sig själv och att man klarar mer än man tror. Det är inget jag vill ha ogjort.

Bergman-klassiker i höst

I höst väntar ”Det sjunde inseglet” på Uppsala stadsteater. Scenversion av Ingmar Bergmans klassiska film där riddaren Max von Sydow spelar schack med Döden.

– Jag gör riddaren. Det är ett jättespännande samarbete mellan regissören Hugo Hansén och koreografen Benke Rydman, så tanken är att jag ska röra mig också. Jag tog min första balettlektion i morse. Det kändes märkligt. Jag har inte dansat på 28 år.

Ångrar du några jobb?

– Överlag har jag fått vara med i väldigt bra produktioner. Det blir viktigare och viktigare att arbeta med människor som är intresserade att prestigelöst utforska det konstnärliga uttrycket Jag försöker sätta mig i situationer där jag inte är safe utan utvecklas.

Följ ämnen i artikeln