Mejla

Stefan Hedmark

Skådespelare som får feeling är det sista en sexscen behöver

Därför får Sean Bean mothugg av kollegor och experter

Sean Bean.
Sean Bean.

KRÖNIKA. Om du skulle spela in en sexscen i en film, visst skulle du vilja göra det med en motspelare som var så där härligt spontan? Som fick lite feeling?

Nej, det skulle du nog inte vilja.

Sean Beans uttalande i veckan visar hur absurt det är att yrkeskategorin intimitetskoordinator bara har funnits en kort tid.

I en stor intervju med The Times uttryckte Sean Bean, 63, sitt missnöje med hur sexscener spelas in i dag.

Han tycker att spontaniteten går förlorad när man har en intimitetskoordinator närvarande. Det är en person som är utbildad i att se till att en sexscen filmas på ett sätt som ser övertygande ut men samtidigt får alla inblandade att känna sig trygga.

– Det hämmar mig mer för uppmärksamheten dras till andra saker. Någon säger: ”Gör så här, lägg dina händer där...” Jag tycker att det naturliga sätt som ett älskande par beter sig förstörs av att någon förminskar det till en teknisk övning, säger Bean i intervjun.

Var 17 när hon gjorde ”West side story”

Han fick förstås mothugg, inte minst av kvinnliga skådespelare.

”West side story”-stjärnan Rachel Zegler använde sig själv som exempel. Hon var 17 när hon spelade in sina scener mot en 25-årig Ansel Elgort. I ett tweet påpekade hon att intimitetskoordinatorn visade stor hänsyn mot henne och lärde personer med större erfarenhet någonting nytt.

Emma Thompson, 63, var häromdagen med i en australisk podd och pratade om hur värdefullt det är att ha en intimitetskoordinator närvarande.

– Du är inte ensam i ett hotellrum, du är omgiven av ett gäng grabbar, för det mesta, så det är helt enkelt inte en bekväm situation.

Malin B Erikson.
Malin B Erikson.

I en intervju som TT gjorde för två och ett halvt år sedan med Sveriges första intimitetskoordinator, Malin B Erikson, svarar hon indirekt på Sean Beans påståenden.

– Vi skulle ju aldrig drömma om att ge två skådespelare varsin kniv och säga "varsågod och improvisera", säger hon.

Ett ökänt exempel

I en actionscen finns det påtagliga risker att bli fysiskt skadad. Det är en självklarhet att proffs hjälper skådespelare och filmskapare med vad de vill uppnå i en sådan scen.

Många tidigare erfarenheter av sexscener visar att ett närvarande proffs hade kunnat undvika psykiska skador. Våldtäktsscenen mellan Marlon Brando och Maria Schneider i ”Sista tangon i Paris” är ett ökänt exempel.

Samtidigt medger Erikson en poäng som Bean har.

– Skådespelare är ju duktiga på att bejaka sin intuition och impulser. Och det här går ju emot det. Det ska inte handla om vad skådespelaren känner, det ska separeras, säger hon i TT-intervjun från 2020.

Det finns med andra ord en del att jobba med. Men spontaniteten får nog förpassas till egna sängkammaren.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE