Jake Gyllenhaal spelar in film i Sverige

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Rich Fury / AP TT NYHETSBYR N

Jonas Bonnier har fått mersmak på krimgenren.

I sommar deltar han i deckarfestivalen på Visby, men ska innan dess möta Jake Gyllenhaal för att diskutera filmatiseringen av hans thrillerdebut ”Helikopterrånet” – som planeras spela in i Sverige.

– Det är urkul och nästan surrealistiskt att det blir Netflix och långfilm, säger Jonas Bonnier till Nöjesbladet.

Jonas Bonnier har författat skönlitterära böcker sedan 1988, men är nu aktuell med sin första spänningsroman.

Debutboken ”Helikopterrånet” tar redan thrillervärlden med storm. Romanen, som skildrar det spektakulära helikopterrånet i Västberga 2009, är såld i 31 länder – och blir dessutom Netflix-film med Jake Gyllenhaal i en av huvudrollerna.

Och inspelningsplatsen planeras delvis till Sverige och Västberga.

– En av drömmarna var väl att skriva boken på ett sätt så att någon vill göra det till film. Men att det faktiskt blir så är fantastiskt. Det är urkul och nästan surrealistiskt att blir Netflix och långfilm.

Det fanns alltså med i planerna att skriva boken för bioduken?

– Det fanns absolut med i planerna. Det var väl så jag försökte skriva, så att man skulle kunna se det framför sig. Det var en av många utmaningar, säger han och fortsätter:

– Att skriva boken var hur roligt som helst. Det var verkligen en skrivperiod präglad av mycket lust och att dessutom skriva för en ny genre var ju spännande och utvecklande.

Medverkar på stjärnspäckad deckarfestival

Den nya genren har gett Jonas Bonnier blodad tand. I sommar medverkar han i deckarfestivalen ”Crimetime”, som äger rum i Visby på Gotland under tre dagar och lockar kriminalförfattare från hela världen.

Amerikanska thrillerstjärnan Gregg Hurwitz kommer vara där och irländska författaren Emma Donoghue likaså, mest känd för bästsäljande romanen ”Room”, som också blev en Oscarsvinnande film. Även flera svenska stora namn finns med på den gedigna deltagarlistan.

– Jag har läst den fantastiska listan på författare, som ju är så lång så man undrar om det finns plats för en publik ens. Jag hoppas på att få några goda råd av dessa duktiga och erfarna krimförfattare, säger han och nämner att han ser särskilt fram emot att träffa Håkan Nesser.

Ska möta Jake Gyllenhaal

Enligt Jonas Bonnier väckte boken uppmärksamhet i USA, efter att tidningen TIME Magazine vid ett tillfälle listade helikopterrånet som det åttonde mest spektakulära rånet genom tiderna. Jake Gyllenhaal läste boken och ville efter det göra filmen, säger Jonas Bonnier.

Förberedelserna för filmen är i full gång, som på engelska får namnet "The Helicopter Heist". Inspelningen är planerad att starta sommaren 2018 – och ska delvis ske i Sverige och i Västberga, där rånet ägde rum 2009.

Och i nästa vecka träffar Bonnier – förhoppningsvis – Jake Gyllenhaal i New York.

– Innan dess vet jag väldigt lite. Det är ju ofta så att de som har pengarna bestämmer hur det ska gå till och i det här fallet är det ju framför allt Netflix och dem har jag ingen kontakt med. Det blir spännande att höra om det ska bli inspelning nästa sommar eller inte. Det blir en ”katten och råttan”-grej, säger Jonas Bonnier, som menar att han vet väldigt lite kring de praktiska detaljerna runt filmatiseringen av boken.

Ett möte med Jake Gyllenhaal – hur tänker du kring det?

– Att jag har väldigt lite skägg och han har väldigt mycket och snyggt skägg. Jag kommer direkt känna mig i underläge. Jag såg honom på tv i Jim Fallon och det där skägget är ju verkligen elegant, måste jag säga. Där ligger jag i lä. En liten fjunig överläpp kan jag säkert hinna få ihop.

Så bra är Jake Gyllenhaals Sverigeaktuella film ”life” – läs recensionen här!

LÄS OCKSÅ

Snabba skräckkickar i Alien-kopian "Life"

Publicerad:

LÄS VIDARE