Tone Sekelius: Bara min existens i Mello blir politisk

Historisk som första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen: ”Ser man nån som sig själv då känner man sig sedd”

Publicerad 2022-02-10

Hon sjunger om att gå sin egen väg.

På lördag blir Tone Sekelius den första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen – och hon stålsätter sig för att väcka uppmärksamhet.

– Men jag vet inte vad ”Katrin, 62” ska kunna säga till mig som får mig att inte äga scenen, säger hon.

Följ ämnen

Hon utlovar en spektakulär scenshow med extra allt.

Samtidigt är Tone Sekelius, 24, redan historisk, som den första transperson som tävlar i Melodifestivalen.

– Bara min existens i ett sånt här program blir politiskt, ibland vill jag bara få vara artisten Tone och inte en aktivist, säger hon.

”Jag hatade att jag var trans”. Nu är Tone Sekelius stolt över att få representera genom att tävla i Sveriges största tv-program.

Samtidigt är hon medveten om vad det betyder för andra transpersoner att hon är med i Sveriges största tv-program och stolt över att vara där.

– Det känns jätteviktigt. Jag är bara väldigt glad över att få representera. Nu kanske man ser en ganska självsäker person, men precis när jag kom ut var jag raka motsatsen.

Hennes syster kom på namnet

Tone Sekelius beskriver hur hon gått igenom perioder av förnekelse och självhat.

– Jag önskade att det här inte hade hänt, jag hatade att jag var trans. Om jag nu, med Melodifestivalen, kan påverka nån annan i samma situation som sitter hemma och ser mig, att få styrka så är det allt. För ser man nån som sig själv i medier, då känner man sig sedd.

Youtube-profilen Tone Sekelius kom ut som trans i februari förra året. När hon berättade för sin familj hade hon ännu inte hittat sitt nya namn.

– Jag känner en som skrev ner massa namn på en lista och kände av dem, men jag vill bara hitta något som direkt kändes rätt, säger hon.

– Min syster kom in och frågade om jag tänkt på något namn och jag sa att jag inte bara ville ta nåt. Så hon sa: ”För jag tycker att Tone känns jättefint”. Och det fastnade. Det är ett fint minne.

Finns det folk som fortfarande kallar dig för det man kallar ”dead name”?

– I början var det en övergångsfas. Nu finns de som gör det avsiktligt, för att göra narr av mig på sociala medier. Det stör mig inte jättemycket, det är som en fluga som irriterar i ansiktet bara.

Förberedd på hat

I låten ”My way” sjunger hon om att gå sin egen väg oavsett vad andra tycker och tänker. Inför lördag är hon förberedd på att hon kan komma att mötas av hat från de som inte förstår henne.

– Ja.

Hon tystnar och tänker efter innan hon fortsätter.

– Men det säger mer om dem än om mig. Vad ska man hata på? Att jag är trans? Okej.

Hon tystnar igen, plirar med ögon och ler stort:

– Men jag vet inte vad ”Katrin, 62” ska kunna säga till mig som får mig att inte äga scenen.

Följ ämnen i artikeln