Melodifestivalen

Bevakningen av Melodifestivalen presenteras av

Melodifestivalen 2022: Alla artister och låtar

Startordning, låtskrivare, programledare – här är allt du behöver veta om Mello 2022

Lisa Miskovsky, Shirley Clamp, Anders Bagge och Omar Rudberg tävlar i Mello 2022.

Här är allt du behöver veta om artisterna, startordningen, deltävlingarna och låtskrivarna.

28 akter tävlar i Melodifestivalen 2022. På förhand hade Aftonbladet kunnat avslöjat 22 av dessa.

Programledare för samtliga sändningar är Oscar Zia.

Melodifestivalen 2022 skulle ha ägt rum i Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Solna, men i mitten av januari bekräftade SVT Aftonbladets uppgifter om att arenaturnén behövde ställas in på grund av pandemirestriktionerna. Istället meddelades att samtliga sändningar skulle genomföras från en arena i Stockholmsområdet, med publik utifrån rådande restriktioner.

Omar Rudberg.
Omar Rudberg.
Malou Prytz i Melodifestivalen 2019.
Malou Prytz i Melodifestivalen 2019.

Deltävling 1, lördag 5 februari

 1. Malou Prytz – ”Bananas”
  Låtskrivare: Alice Gernandt, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb
  18-åriga Prytz gjorde succé när hon tog sig direkt till final med ”I do me” i Melodifestivalen 2019 och året därpå var hon tillbaka med ”Ballerina” som gick till Andra chansen. Låtskrivaren Alice Gernandt har också tävlat flera gånger i Melodifestivalen med stor framgång, men då under namnet Ace Wilder.
 2. Theoz – ”Som du vill”
  Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
  Theodor "Theoz" Haraldsson, 16, släppte sin första singel ”Het” som 12-åring och är en av Sveriges största Tiktok-profiler. Schylström och Ryd har själva tävlat som artister i Melodfestivalen. Lundgren och Larsson har skrivit flera klassiker i Melodifestivalen, exempelvis Jimmy Janssons ”Vi kan gunga”, Martin Stenmarcks ”Las Vegas”, Jessica Anderssons ”Kalla nätter”, Alcazars ”Alcastar”, Linda Bengtzings ”Alla flickor”, ”Hur svårt kan det va?” och Yohios ”Heartbreak hotel”.
 3. Shirley Clamp – ”Let there be angels”
  Låtskrivare: Mats Tärnfors, Pelle Nylén, Shirley Clamp, Jakob Skarin 
  Clamp Mello-debuterade 2003, men fick sitt genombrott året därpå när hon slutade tvåa med ”Min kärlek”. Hon har därefter tävlat ytterligare fyra gånger. I våras var hon en av programledarna för Andra chansen. Nylén har skrivit låtar åt Westlife, Carrie underwood och Steps. Skarin är bror till Ola Salo och har bland annat skrivit musiken till musikalversionen av ”Sällskapsresan”.
 4. Omar Rudberg – ”Moving like that”
  Låtskrivare: Omar Rudberg, Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie
  Tredje gången i Melodifestivalen för Rudberg efter debuten tillsammans med FO&O 2017 och solo 2019. Sedan dess har han gjort succé i Netflix-serien ”Young royals” och fått över en miljon följare från hela världen på Instagram.
 5. Danne Stråhed – ”Hallabaloo”
  Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar
  Stråhed var frontman i Wizex mellan 1983 och 1996. Han har också släppt soloalbum och haft framgångar på revyscenen framför allt i Skåne. Stenhammar är projektledare för skivbolaget Sonys Melodifestivalsatsning, men här har låten hamnat hos en artist hos det konkurrerande skivbolaget Warner.
 6. Cornelia Jakobs – ”Hold me closer”
  Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter
  Jakobs är dotter till The poodles-sångaren Jakob Samuel och har tävlat två gånger tidigare i Mello, som del i gruppen ”Love Generation”, nu har hon tagit nytt artistnamn. Isa Molin är dotter till Mello-veteranen Bobby Ljunggren och skivbolagschefen Maria Molin och har både egen artist- och låtskrivarkarriär. 2019 skrev hon Lisa Ajax tävlingslåt ”Torn” i Melodifestivalen.
 7. Robin Bengtsson – ”Innocent love”
  Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström, Victor  Crone, Viktor Broberg, Sebastian Atas 
  ”idol”-trean från 2008 gör Mello för fjärde gången. Bästa resultatet hittills är 2017 då han vann med ”I can’t go on” som slutade femma i Eurovision. Bland låtskrivarna märks Victor Crone som tävlat för Estland i Eurovision 2019 med radiohitten ”Storm” och som artist i Melodifestivalen 2015 och 2020.
Robin Bengtsson.
Robin Bengtsson.

Deltävling 2, lördag 12 februari

 1. Liamoo – ”Bluffin”
  Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali
  Sami Rekik och Ali Jammali har precis återförenat Medina, och har alltså skrivit en låt till Liamoo som tävlar för tredje gången.
 2. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”
  Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Niklas ”Niello” Grahn Linroth, Jesper Welander
  Niello debuterar, för Ajax blir det fjärde gången i tävlingen. Dahlbom och Welander har tillsammans skrivit för Mello tidigare, 2018 Ida Redigs ”Allting som vi sa” och 2020 Linda Bengtzings ”Alla mina sorger”.
 3. Samira Manners – ”I want to be loved”
  Låtskrivare: Samira Manners, Fredrik Andersson
  Manners singeldebuterade 2020 och har kontrakt med Cardiac Records som drivs av Fredrik Andersson. Andersson har bland annat haft framgångar med låtar åt Badpojken och Frans och låt bakom både ”Who’s da man (Zlatan-låten)” och ”If I were sorry”. Han skrev dessutom Björn Ranelids och Sara Lis ”Mirakel” i Melodifestivalen.
 4. Alvaro Estrella – ”Suave”
  Låtskrivare: Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Alvaro Estrella
  Estrella tävlar för tredje året i rad och för fjärde gången totalt. De senaste gångerna har han tagit sig till final via Andra chansen, 2020 tillsammans med Mendez med låten ”Vamos amigos” och 2021 solo med ”Baila baila”.
 5. Browsing Collection – ”Face in the crowd”
  Låtskrivare: Carolina Karlsson, Mimi Brander, Moa Lenngren, Nora Lenngren, Sandra Bjurman, Jimmy Wahlsteen
  Skövde-kvartetten, som också varit med och skrivit sin tävlingslåt, gör metalinfluerad punkrock och har spelat på festivaler som Sweden Rock, Peace & Love och Putte i parken. Nu debuterar de i Melodifestivalen. Låtskrivaren Jimmy Wahlsteen är gift med Anna Sahlene som kommer tävla i den estniska uttagningen till Eurovision. Sandra Bjurman har skrivit ett gäng låtar som tävlat i Eurovision, bland annat Azerbajdzjans vinnarlåt från 2011, ”Running scared”, I Mello var hon också med och skrev Louise Hoffstens ”Only dead fish follow the stream” 2013.
 6. John Lundvik – ”Änglavakt”
  Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik
  Lundvik tävlar för tredje gången och får en del att leva upp till, resultaten hittills har varit ett brons och ett guld. Anderz Wrethov har haft stora framgångar i Mello tidigare, med exempelvis Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” och Tusses ”Voices”. Rosenbohm är del av den danska duon Ben & Tan som vann Danmarks uttagning till Eurovision 2020, men på grund av coronapandemin aldrig fick tävla i Europa.
 7. Tone Sekelius – ”My way”
  Låtskrivare: Anderz Wrethov, Tone Sekelius
  Sedan debuten på Youtube 2013 har hon blivit en av Sveriges största Youtube-profiler med över 300 000 prenumeranter, 2017 gjorde hon det årets Pridelåt ”One more in the crowd” och i februari i år kom hon ut som transperson och bytte namn från Thomas till Tone.
Tone Sekelius.
Tone Sekelius.

Lisa Miskovsky.
Lisa Miskovsky.

Deltävling 3, lördag 19 februari

 1. Cazzi Opeia – ”I can’t get enough”
  Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey
  Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker är framgångsrik låtskrivare i Kpop-genren i duon Sunshine med låtar åt BTS, Red Velvet och NCT 127. Hon fick Musikförläggarnas pris för årets internationella framgång 2021. Paul Rey har tävlat två gånger som artist i Melodifestivalen.
 2. Lancelot Hedman Graaf – ”Lyckligt slut”
  Låtskrivare: Lancelot Hedman, Niklas Carson Mattsson 
  Magdalena Graafs och Magnus Hedmans son har tidigare släppt musik i duon Lance & Linton, men nu satsar han solo. Han singeldebuterade i höstas i samband med sin medverkan i realityserien ”Behandlingen” och att han ska tävla i Melodifestivalen fick Aftonbladets läsare veta i början av november.
 3. Lisa Miskovsky – Best to come
  Låtskrivare: Lisa Miskovsky, David Lindgren Zacharias 
  Flerfaldigt Rockbjörnen- och Grammisbelönade Miskovsky slog igenom 2001 med låten ”Driving one of your cars. 2012 tävlade hon i Mello med ”Why start a fire” och tog sig då direkt till final.
 4. Tribe Friday – ”Shut me up”
  Låtskrivare: Isak Gunnarsson, Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann
  Tribe Friday har nominerats till årets grupp på P3 Guld och bandmedlemmarna Gunnarsson (Gitarr), Hanberger Pérez (bas) och Deutschmann (sång och gitarr) har själva skrivit låten.
 5. Faith Kakembo – ”Freedom”
  Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo
  Kakembo tävlar för andra gången i Melodifestivalen. Hammarlund är en av grundarna av Dolly Style, men i Mello har han också skrivit låtar till Mendez, Lillasyster och Tess Merkel.
 6. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
  Låtskrivare: Thomas G.son, Linda Bengtzing, Myra Granberg, Daniel Jelldéus
  Granberg hade en av årets största sommarhits med ”Lose my mind”, nu debuterar hon som låtskivare i Melodifestivalen. Bengtzing tävlar för åttonde gången.
 7. Anders Bagge – ”Bigger than the Universe”
  Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son
  ”Idol”-domaren Bagge tar hjälp av Mello-veteraner för sin egen debut i tävlingen. G:son har skrivit totalt 62 låtar till tävlingen, inklusive tre vinnare. Tillsammans med Boström exempelvis ”Euphoria”. Jansson har tidigare tävlat som artist, men tillhör nu de mest framgångsrika låtskrivarna i Melodifestivalen. Kuriosa är att Anders Bagges pappa Sven-Olof Bagge skrivit texten till Forbes låt ”Beatles” som vann Melodifestivalen 1977.
Anders Bagge är kanske mest känd som jurymedlem i ”Idol” i TV4.
Anders Bagge är kanske mest känd som jurymedlem i ”Idol” i TV4.
Linda Bengtzing på sommarens ”Diggiloo”-turné.
Linda Bengtzing på sommarens ”Diggiloo”-turné.

Anna Bergendahl.
Anna Bergendahl.

Deltävling 4, lördag 26 februari

 1. Anna Bergendahl – ”Higher power”
  Låtskrivare: Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm
  Det blir fjärde gången för Bergendahl i Mello, efter en seger med ”This is my life” 2010 och två finalplatser 2019 respektive 2020.
 2. Lillasyster – ”Till our days are over”
  Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Ian-Paolo Lira, Martin Westerstrand
  Flerfaldigt grammisnominerade Lillasyster skivdebuterade 2007 och gjorde då succé med en cover på Rihannas ”Umbrella”. I Melodifestivalen 2021 tog de sig till Andra chansen Lillasyster tog sig till Andra chansen med låten ”Pretender”. Bland låtskrivarna finns bandets sångare (Westerstrand) och trummis (Lira).
 3. Malin Christin – ”Synd om dig”
  Låtskrivare: Jonathan Lavotha, Oliver Heinänen, Malin Christin 
  Malin Christin, som heter Johansson i efternamn är storasyster till Mello-veteranen Wiktoria Johansson. Till Eurovision 2021 skrev hon Maltas tävlingslåt ”Je me casse”, hon solodebuterade förra vintern och släppte sin första EP tidigare i höstas.
 4. Tenori – ”La stella”
  Låtskrivare: Dan Sundquist, Kristian Lagerström, Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren, Sarah Börjesson Wassberg
  Operatenorerna Alexander Grove och Kalle Leander har framträtt vid flera av Europas största operahus. Leander ska dessutom göra en av huvudrollerna i ”Chess” när den sätts upp på Helsingborg arena i februari, så framgångar i Melodifestivalen kan ställa till det lite i planeringen.
 5. Medina – ”In i dimman”
  Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali
  Medina har hits som ”Miss decibel”, ”Där palmerna bor” och ”Se på mig nu” och att duon skulle återförenas och gör det i Melodifestivalen kunde Aftonbladet avslöja i början av november. Sami Rekik debuterade i Melodifestivalen 2021 tillsammans med Wahl och låten ”90-talet”. Medinas Rekik och Jammali har dessutom skrivit Liamoos tävlingslåt i Mello 2022.
 6. Angelino – ”The end”
  Låtskrivare: Angelino Markenhorn, Julie Aagaard, Melanie Wehbe, Thomas Steengaard
  Angelino har under flera år släppt musik och spelat covers på Youtube, Instagram och Tiktok. I våras släppte han sin första EP och under hösten har han ockås släppt låten ”With or without me” i samarbete med Lucky Luke & Delaney Jane. Thomas Stengaard, har skrivit danska Eurovision-vinnaren ”Only teardrops” och Eurovision-låtar åt Tyskland, San Marino och Cypern.
 7. Klara Hammarström – ”Run to the hills”
  Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström
  Hammarström tävlar för tredje året i rad. Jimmy Joker, som skrivit och producerat låtar åt världsstjärnor som Jennifer Lopez, Pitbull och Enrique Iglesias Mello-debuterade 2021 med fem olika låtar och tog direkt hem segern med Tusses ”Voices”.
Klara Hammarström.
Klara Hammarström.
Shirley Clamp.
Shirley Clamp.

Semifinalen, lördag 5 mars

Semi heat 1:
1. Tone Sekelius – ”My way”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Tone Sekelius
2. Alvaro Estrella – ”Suave”
Låtskrivare: Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Alvaro Estrella
3. Danne Stråhed – ”Hallabaloo”
Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar
4. Anna Bergendahl – ”Higher power”
Låtskrivare: Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm

Semi heat 2:
5. Theoz – ”Som du vill”
Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
6. Lisa Miskovsky – Best to come
Låtskrivare: Lisa Miskovsky, David Lindgren Zacharias 
7. Lillasyster – ”Till our days are over”
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Ian-Paolo Lira, Martin Westerstrand
8. Cazzi Opeia – ”I can’t get enough”
Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey


Finalen, lördag 12 mars

Arena: Friends arena i Solna.

1. Klara Hammarström – ”Run to the hills”
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström

2. Theoz – ”Som du vill”
Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy "Joker" Thörnfeldt

3. Anna Bergendahl – ”Higher power”
Låtskrivare: Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm

4. Anna Bergendahl – ”Higher power”
Låtskrivare: Anna Bergendahl, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm

5. Tone Sekelius – ”My way”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Tone Sekelius

6. Anders Bagge – ”Bigger than the Universe”
Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son

7. Robin Bengtsson – ”Innocent love”
Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström, Victor  Crone, Viktor Broberg, Sebastian Atas 

8. Faith Kakembo – ”Freedom”
Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo

9. Liamoo – ”Bluffin”
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali

10. Cornelia Jakobs – ”Hold me closer”
Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter

11. Cazzi Opeia – ”I can’t get enough”
Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey

12. Medina – ”In i dimman”
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali


Statistik 2022

 • Totalt 84 låtskrivare, varav 54 män och 30 kvinnor. 2021 deltog 73 låtskrivare, varav 52 män och 21 kvinnor.
 • 41 av låtskrivarna debuterar.
 • 20 av 28 låtar har kvinnliga låtskrivare.
 • Totalt 39 medverkande artister, varav 17 är kvinnor och 22 är män. 2021 tävlade 44 artister, 17 kvinnor och 27 män.
 • 20 av artisterna debuterar.
 • 8 av 28 låtar har svensk text, 2021, hade 9 av 28 låtar svensk text.
Publisert:

LÄS VIDARE