EBU: Eurovision i Ukraina kan bli ett ”massdöds-evenemang”

”Allvarlig risk för missilattacker som kan resultera i mängder av döda” – Vägrar utsätta 10 000 Eurovision-medarbetare och 30 000 fans för riskerna i en krigszon

Publicerad 2022-06-23

Ukraina protesterade mot EBU:s beslut att stoppa dem från att arrangera nästa års Eurovision song contest.

Nu svarar den europeiska radio-och tv-unionen på kritiken.

Följ ämnen
Ukraina

Protesterna har haglat in efter EBU:s beslut om att flytta nästa års Eurovision song contest från Ukraina till Storbritannien.

Nu svarar de på kritiken.

”EBU har full förståelse för den besvikelse som mötte tillkännagivandet att 2023 års Eurovision song contest (ESC) inte kan arrangeras i Ukraina, årets vinnande land”, inleds uttalandet.

Att arrangera Eurovision song contest omfattar minst 10 000 personer, från personal till journalister. Utöver dessa förväntas ytterligare 30 000 fans resa till evenemanget från hela världen.

”Kan resultera i mängder av döda”

EBU uttrycker oro för dessa medarbetares och fans säkerhet och skriver att de vägrar utsätta dem för riskerna som det kan innebära att vara i en krigszon.

”Det finns ett antal risker som skulle påverka den omedelbara planeringen av ett så stort evenemang. Det finns en allvarlig risk för missilattacker som kan resultera i mängder av döda”.

De fortsätter:

”Risken för att det blir ett massdöds-evenemang som följd av den pågående konflikten är hög”.

Kalush Orchestra vann Eurovision 2022.

De har även tagit Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs kommentar om kriget i Ukraina i åtanke, som förutspådde att kriget kan pågå i flera år.

Det skarpa uttalandet kommer efter att bland annat den ukrainska artisten Ruslana, årets Eurovisionvinnare Oleh Psiuk i Kalush Orchestra och Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenk protesterat mot beslutet i ett öppet brev.

Boris Johnson: ”De kan ha det”

Även den brittiska utrikesministern Nadine Dorries har beklagat att tävlingen inte kan hållas i Ukraina och uppmanade EBU att tänka om sitt beslut.

”Vi stöder fortfarande till hundra procent att våra vänner i Ukraina ges möjligheten att vara värd för Eurovision nästa år och visa världen den bestående rikedomen av ukrainsk kultur och kreativitet”, twittrade Dorries.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har varit inne på samma linje.

– Jag tror att de kan ha det och jag tycker att de borde ha det. Kiev eller någon annan säker stad i Ukraina skulle vara en fantastisk plats för evenemanget, sa Boris Johnson enligt The Guardian.

EBU lyfter också att det inte ens är möjligt att arrangera tävlingen vid gränsen till ett grannland, då även det skulle innebära för stora risker.

Tidigare Eurovision-vinnaren Ruslana var en av kritikerna mot EBU:s beslut att flytta tävlingen.