Mejla

Markus Larsson

Jösses, vilken plågsam fiolgrogg

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ. Balans är viktigt.

Här finns den bästa låten hittills i år.

Här finns också surströmming med fiol.

Fallhöjden mellan deltävlingens bästa låt och en fiolspelande häxgrogg är så hög att den löser ut fallskärmar och krockkuddar.

Syftar faktiskt inte på förhandsfavoriterna Mariette och Mohombi.

Mariette letar fortfarande efter ett bidrag som kan slå debuten ”Don’t stop believing’”. Och frågan är vad Mohombi är utan sitt framgångsrika ”kaninstamp” från i fjol. Båda två kan hänga på tork så länge.

Det som på förhand ger tävlingens tredje vecka energi kommer från ett helt annat håll.

Faith Kakembo upptäcktes efter hon slutade på tredjeplats i talangjakten ”P4 Nästa”. Eftersom artister som vaskas fram därifrån brukar åka ut med huvudet före brukar det inte finnas någon anledning att lära sig deras namn. Men alla har inte haft en låt som ”Crying rivers”.

Faith Kakembo tävlar med låten ”Crying rivers”.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Faith Kakembo tävlar med låten ”Crying rivers”.

Det har varit ont om rysningar i år, men beroende på om narkossköterskan från Jönköping klarar av att leverera på scenen kan den islossningen ske när balladens refräng för första gången växer fram och börjar falla. Produktionen på ”Crying rivers” vilar någonstans mellan ett modernt spa och ledmotivet till tv-serien ”Twin Peaks”. Dess rötter är spöklik, filmisk och vuxen popsoul från 60-talet.

Det känns inte som att ”Crying rivers” är här för att tävla eller vinna. I den mer namnkunniga konkurrensen ska den inte gå någonstans alls. Men utan dess vemodiga självförebråelser vore deltävlingen i Luleå betydligt mindre intressant. Ingen borde vara förvånad om balladen stannar kvar långt efter att den här bubblan spricker och tar slut i mars.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Drängarnas ”Piga & dräng” kan bli årets sommarplåga enligt Larsson.

Och så var det Drängarna. Det är motsatsen till ”Crying rivers”. Kanske också motsatsen till musik.

Gruppen slog igenom på 90-talet med hitsingeln ”Vill du bli min fru” och har sedan dess varit ett av landets hårdast turnerande band trots att medieradarn knappt har registrerat dem. Låttitlarna har genom åren beskrivit musiken bäst: ”Plattan i mattan”, ”Bärsärkagång”, ”Jösses lilla flicka”, ”Kong Kong baby” och min personliga favorit – ”Vilda western i Boden”. Vi befinner oss rätt långt från Polarpriset, baby.

Betyder detta att Drängarna är chanslösa på lördag? Inte alls. Den som räknar ut dem är en större dåre än musiken.

Bidraget ”Piga & dräng” super Ronny & Ragge under bordet.

Underskatta aldrig after ski-boogie för ladugårdar.


PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Markus Larsson

Publicerad:

LÄS VIDARE