SVT bekräftar: Farah Abadi och Jesper Rönndahl leder Melodifestivalen 2023

Efter Aftonbladets avslöjande

För andra året i rad hamnar programledaruppdraget i Skåne.

Som Aftonbladet tidigare kunnat avslöja blir det Farah Abadi, 34, uppvuxen i Landskrona och Jesper Rönndahl, 43, från Veberöd som leder Melodifestivalen 2023.

– Jag var extremt förvånad, säger Jesper Rönndahl om att få frågan.

I helgen avslöjade Aftonbladet duon som kommer leda Melodifestivalen nästa år.

Första namnet som avslöjades är Farah Abadi, 34, som tidigare i år var sidekick till programledaren Oscar Zia och intervjuade artisterna före och efter framträdandena. Hon är för närvarande programledare för underhållningsprogrammet ”1 mot Sverige” i SVT och som tävlande i ”På spåret”.

– Jag var inte så jätteförvånad. Det gick bra förra året, jag hade kul, alla hade kul, det känns som att jag gjorde ett bra jobb och jag var väldigt tydlig med att jag ville göra det igen, säger Farah Abadi till Aftonbladet.

Farah Abadi och Jesper Rönndahl.
Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

Komikern Jesper Rönndahl, 43, har också tävlat i ”På spåret” och varit programledare för ”Svenska nyheter” och ”Vem mördade skolan?” i SVT.

Han var desto mer chockad över frågan, och säger att han behövde fundera över det.

– Jag var extremt förvånad. Jag hade tänkt vara pappaledig och det kommer jag att vara, men det kommer att vara en liten skarv där som vi ska lösa.

Vad fick dig att behöva fundera?

– Att det inte är mitt forum känns det som, jag har varit mer i humorfåran kan man säga. Och också lite satir och sånt. Det här är ju inte det. Men då sa de att ”du får lov att vara hur rolig du vill”. Okej, då kör vi.

Vad hade du för krav för att tacka ja?

– Jag hade kravet att jag ville att det skulle vara lite vassare rent humormässigt. Det var mitt krav.

Hur är det med pressen och nervositeten?

– Jag påverkas inte av det så mycket rent mentalt, så det kommer inte att vara något problem, säger Jesper Rönndahl.

Farah Abadi och Jesper Rönndahl.
Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

”Ska vara lite så ’kommer det att gå åt helvete’”

När Aftonbladet frågar programledarna om de är nervösa över att det ska bli samma haveri med röstningen som förra året är Farah Abadi snabb med att svara:

– Jag tycker inte att det är ett problem att det blir ett haveri med röstning, för det är också ett liveprogram, miljontals människor tittar, lyssnar, röstar. Klart det kan gå fel, för annars hade vi lika gärna kunnat spela in det. Det ska vara lite så ”kommer det att gå åt helvete”

”Två skåningar. Igen.”

Anders Wistbacka, ny projektledare för Melodifestivalen, förklarar programledarvalen.

– Vi ville ha två programledare i år, och vi ville inte ha en artist i år. Farah valde vi för att hon var otroligt duktig och funkade jättebra, men hon var inte färdig i Melodifestivalen tyckte vi, så vi gav henne en chans till. Hon ska ge den där stora tryggheten och värmen, hon ska fortsätta att vara artisternas vän. Jesper ska vara mer spetsig i humorn, och det är komplementet mellan dem som är tricket.

Två skåningar igen. Hur kommer det sig att det blev så?

– Det kom vi på efteråt. Två skåningar. Igen. Det råkade bara bli så.

Det var alltså en slump?

– Ja, absolut, vi kom absolut på det sen.

Melodifestivalen 2023 inleds med den första deltävlingen i Göteborg den 4 februari. Därefter blir det turnéstopp i Linköping, Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik innan finalen i Friends arena utanför Stockholm den 11 mars.

Farah Abadi på Kristallen-galan i år.
Farah Abadi på Kristallen-galan i år.
Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.
Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.
Publisert:

LÄS VIDARE