Trollattacken mot Sverige i Eurovision

Hat mot svenska teamet • ESC-experten: Det växer • Björkman: Väldigt synd när det drabbar artisten

Uppdaterad 2021-05-19 | Publicerad 2021-05-18

ROTTERDAM. Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision med fyra pallplatser de senaste tio åren.

Men i fanforum på nätet pyr hatet mot den svenska delegationen – och de svenska artisterna.

– Det är mycket hat mot Sverige och jag skulle säga att det växer, säger William Lee Adams som driver Wiwibloggs, den största engelskspråkiga sajten om Eurovision song contest.

Följ ämnen
Sverige är så överskattat!!

Melodifestivalen och de senaste tio årens framgångar i Eurovision har förvandlat Sverige till en supermakt i tävlingen med låtskrivare, koreografer och dansare som arbetar för en mängd andra länder i tävlingen.

Men i Facebook-grupper, på Twitter, i kommentarsfält på Eurovision-sajter och i fanforum på nätet sprids avsky mot Sverige, svenskskrivna låtar och den svenska artisten. Nättrollens hat mot Sverige har växt sig allt starkare de senaste åren.

– Det är mycket hat mot Sverige, det stämmer, säger William Lee Adams.

Den svenska låten är verkligen sämst av alla i år

Han är chefredaktör för Wiwibloggs, den största fristående engelskspråkiga sajten med nyheter om Eurovision och har bevakat tävlingen sedan 2009.

– Negativiteten växer. Men det är bara bland eurofans i sociala medier. Bland allmänheten är det fullständigt annorlunda. Där finns det inte ett Sverigehat på samma sätt. Det är helt en fråga inom eurofankretsar.

Åh vad typiskt, ännu en generisk låt från Sverige

Vad skulle du säga är anledningen till att hatet mot Sverige växer i de kretsarna?

– Det kanske låter väldigt banalt, men jag tror att det handlar om avundsjuka. Eurofansen är väldigt passionerade och de vill att det egna landet ska göra bra ifrån sig, men det kanske inte händer så ofta. Så ser de Sverige som konsekvent gör bra ifrån sig. Och som under en pandemi lyckades sätta upp en helt fantastisk nationell uttagning.

Många svenska fans har uppmärksammat hatkommentarerna i Eurovision-forum och hört av sig till Aftonbladet om dem. Wiwibloggs-grundaren är dock noggrann med att betona att det är en mycket liten andel av de som följer tävlingen som uttrycker sig negativt.

Klart att det är Sverige som ska ändra reglerna. Igen.

– Om man följer eurofans på Twitter så får man för sig att det är hela världen, men så är det inte. Det är en väldigt liten del. I världen utanför tänker man mycket mer på Sverige som progressivt med massor av bra musik, där finns inget drama, säger han och skrattar.

– Men inne i den här bubblan så förekommer det mycket elakheter. Det blir till en ekokammare, en filterbubbla.

Christer Björkman i Rotterdam 2021

Christer Björkman, som tidigare under många år har varit chef för den svenska Eurovision-delegationen, är i år svensk kommentator innan han helt slutar hos SVT för på heltid ägna sig åt den nya tävlingen American song contest i USA. Han väljer att kalla fansens hat mot Sverige i Eurovision för en ”parentesföreteelse”.

– Som medlem i delegationen finns det inget värde för mig att spä på det. Jag försöker förhålla mig till det på ett sakligt sätt och försöker hitta en förklaring i mig själv vad sånt kan bero på. Och så försöker jag se det för att det är en parentesföreteelse. Det finns ett antal människor som gör det här, men utöver det så har det ingen påverkan på tävlingen, säger han.

Sverige favoriseras alltid av juryn, de förtjänar inte att gå till final

– Jag tror att det bara är en personlighetssak. Vissa människor är för förändring, andra inte. Det finns vissa personer som gillar att klaga på nånting och i det här sammanhanget kanske det är så att de klagar på oss nu då.

För att vi är ganska dominerande?

– Ja, jag vet inte. Det går ju ofta väldigt bra.

Men Christer Björkman tar också upp en period i början av 00-talet då Sverige gjorde flera bottenresultat i Eurovision.

– Då hade vi fem år av katastrofala resultat. Då var det tvärtom. Då ville folk inget hellre än att det skulle gå bra för Sverige.

Att man stöttar en underdog?

– Ja, precis. Då var alla supervälvilliga.

Jag fattar inte varför Sverige alltid kommer så bra, jag har aldrig gillat deras låtar

På Wiwibloggs har William Lee Adams och hans medarbetare dessutom upptäckt något som nästan kan beskrivas som en mindre trollfabrik som sprider hat mot Sverige. Sajten har blockerat en mängd nättroll som använt sig av flera olika alias för att skriva negativa inlägg.

– Vi kan se ip-adresserna och vi har sett hur folk ändrar sina signaturer för att skriva flera olika negativa kommentarer om Sverige. Så det är samma ip-adress som använder olika signaturer för att ösa ur sig. Vi försöker blockera de ip-adresserna, men det är speciellt för det händer oftare med Sverige än något annat land.

Varför är det så?

– Jag önskar att jag visste det, men jag tror definitivt att missunnsamhet är en stor orsak. Ta Christer Björkman till exempel som har blivit en dominant inom Eurovision. För de flesta av oss är han en ikon som har pushat tävlingen framåt och utvecklat den. Andra kanske skulle önska att det var nån från det egna landet som blivit ansiktet utåt för Eurovision på samma sätt. Det kommer tillbaka till den där känslan av osäkerhet över att ens eget land inte lever upp till sina fulla potential medan Sverige på många sätt överträffar sina.

Svenskarna är alltid så arroganta, de tror att de kan bestämma allt!
Gäsp vad trist, de har inte förändrat nåt från Melodifestivalen, vad fantasilöst

För Björkman är uppgifterna om nättrollen som byter alias för att sprida negativa kommentarer om Sverige en nyhet.

– Framför allt är det synd om artisten. Vi som är runt omkring kan ju se sakligt på det och förstå bakomliggande faktorer, men det är väldigt synd om det drabbar artisten som vi skickar, säger han.

Han tycker också att det är viktigt att understryka att det som sprids i en liten fankrets på nätet inte påverkar resultatet i Eurovison.

– Det är en ytterst liten skara. Vi vet att det sitter 180 miljoner människor och tittar på det här programmet och det är de som avgör tävlingen, säger han.

 

Fotnot: Citaten i texten ovan är hämtade från fangrupper på Facebook, Twitter, Instagrams kommentarsfält, fanforum som ESC Nation och kommentarsfält på Wiwibloggs. Aftonbladet har valt bort alla typer av grövre kommentarer för att inte återge hot och hat riktat mot Tusse Chiza eller andra personer.


MARKUS LARSSON sätter Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus på semin
Flöjtrave och dårskap Studentflakspop

Läs alla betygen här


Aftonbladets reporter Torbjörn Ek och fotograf Robin Lorentz-Allard är på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.

Vill du ha ett supererbjudande för över en timmes snack om allt du behöver veta inför finalen? Klicka här för att ta del av det eller starta spelaren nedan och lyssna direkt!