Eurovision song contest

Finlands Blind Channel i Eurovision: Allt du behöver veta

Allt om det finska bandet och deras ”Dark side”

Av: 

Natalie Demirian

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. Finska Blind Channel har gjort succé i Eurovision song contest 2021.

Här är allt du behöver veta om Finlands bidrag.

Det här är Blind Channel

Blind Channel bildades 2013 i Uleåborg i norra Finland och består av sångaren och gitarristen Joel Hokka, sångaren Niko Vilhelm, gitarristen Joonas Porko, basisten Olli Matela, trummisen Tommi Lalli och 2018 anslöt också soloartisten och dj:n Alex Mattson till bandet.

Blind Channel tävlade och vann en jordskredsseger med den högsta poängen någonsin i den finska uttagningen till Eurovision, UMK. Det var också första gången som den vinnande låten i UMK toppade den finska topplistan.

Blind Channel tävlar för Finland.

Kringgår EBU:s förbud med långfingret

I låten ”Dark side” sjunger Blind Channel om att peka långfingret.

Men EBU har stoppat dem från att faktiskt peka långfinger på scenen. Något som Blind Channel kringgår med hjälp av färg.

Med långfingrarna tydligt rödmålade i sändningen framgår ”fuck you”-tecknet med all önskvärd tydlighet, trots Eurovision-arrangörens förbud.

– Vi sjunger om att peka långfingret. Men så förstod vi att det här är en familjeshow och att vi inte kan göra så. Men vi är inte så bra på att följa reglerna, har sångaren Niko Moilanen, 26, tidigare sagt till Aftonbladet.

– Om vi inte får peka våra långfingrar så kan vi åtminstone försäkra oss om att ni inte missar dem. Det här är vad som händer då.

Bandkollegan Joel Hokka, 27, flikade in:

– Det är vårt statement i Eurovision. Vi bryter inte mot reglerna. Vi gör bara som vi brukar.

Blev publikfavoriter efter semin

Finland fick vänta till sist med att få veta att de gått vidare från torsdagens semifinal. Innan det lästes upp av programledarna hejade och ropade publiken i arenan ”Finland, Finland!” – något som berörde Blind Channel djupt.

– Vad hände precis? frågade sig Niko Moilanen efteråt på den presskonferensen.

– När vi började skriva låtar ville vi göra ett intryck på folk, det var vårt mål. Och när det bara var en plats kvar och publiken i arenan började skandera ”Finland”, tre tusen personer gjorde det, det var den största vinsten ikväll.

Kan bli historiska i Finland

Om Finland kommer på en femteplats eller bättre blir det Finlands näst bästa placering nånsin. Förutom Lordis vinst 2006 har Finland inte varit topp 10 sedan 1989 då Annelie Saristo kom 7:a. De har en 6:e plats också, 1973.

Blind Channel på scenen.

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson: Italienarna är överskattade

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Finland