Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Efter misstänkta läckan i Mello: Oklart om det är ett brott

Spelen på vinnaren i Melodifestivalen sköt i höjden – kan vara lagligt i Sverige

Av: 

Torbjörn Ek

The Mamas vinst kan ha läckt ut i förväg, men det är oklart om det är brottsligt.

Foto: Robin Lorentz-Allard

MELODIFESTIVALEN

I Storbritannien har tre ”X factor”-medarbetare sparkats efter att ha satsat pengar på vinnaren.

Men i Sverige säger lagen att man måste ha påverkat slutresultatet för att kunna fällas för spelfusk.

– Det är oklart om det här är ett brott eller inte utifrån rådande lagstiftning, säger kammaråklagare Staffan Edlund.

Efter Melodifestivalens final i lördags har flera privatpersoner försökt att uppmärksamma Spelinspektionen i sociala medier på att någon tycktes ha läckt information om resultatet i Melodifestivalen.

Tre medarbetare på brittiska talangshowen ”X Factor” fick 2011 sparken efter att Storbritanniens Spelkommission avslöjat att de använt inside-information om tävlingsresultatet för att spela hundratusentals kronor på rätt vinnare, skriver Daily Mail.

”Omfattas inte av spellagens regler”

Men den svenska lagens definition av spelfusk innebär att man ska ha påverkat resultatet i en match, spel eller tävling. Därför är eventuella läckor i Melodifestivalens redaktion inte en fråga för Spelinspektionen.

– Att utnyttja sån insiderinformation omfattas inte av spellagens regler. Ett spelfuskbrott innebär att man har gjort någonting för att manipulera ett resultat och det är något annat än att veta om resultatet före allmänheten, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen.

– Om man skulle ha tillskansat sig informationen genom hot eller muta så skulle det kunna vara ett mutbrott, men då faller det inte under spellagen så det vill jag inte uttala mig om, säger hon.

”Oklart om det är ett brott”

Spellagen trädde i kraft i januari 2019 och ännu har inga liknande fall prövats av svensk domstol. Enligt Staffan Edlund, som är senior åklagare vid riksenheten mot korruption, är det inte ens säkert att det överhuvud taget är brottsligt att använda sig av förhandsinformation om vem som vinner i Melodifestivalen.

– Min uppfattning är att det är oklart om det här är ett brott eller inte utifrån rådande lagstiftning, och utifrån vad jag vet om den här händelsen. Jag vill inte uttala mig närmare utan att veta alla omständigheter, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Så bra är låtarna i Mello-finalen 2020 - Larssons plusbetyg

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Spelinspektionen

Storbritannien

Matchfixning

Mutbrott

Korruption