SVT ställer in Melodifestivalens turné

Coronabeskedet efter krismötena bara tre veckor innan start: Sänder från Stockholm

Uppdaterad 2022-01-20 | Publicerad 2022-01-14

SVT tvingas ställa in hela Melodifestivalens turné.

Hela tävlingen sänds i stället från Stockholm på grund av pandemin.

Det meddelar kanalen i ett pressmeddelande endast tre veckor innan första deltävlingen ska gå av stapeln.

Redan den 23 december kunde Aftonbladet avslöja att Melodifestivalens turné riskerade att ställas in. Flera branchkällor sa att det skulle vara omöjligt för SVT att genomföra en turné runt om i Sverige med coronarestriktionerna. SVT tillbakavisade då Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer inte. Så länge restriktionerna inte hindrar oss att åka ut i landet kommer turnén att bli av, sa Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare på SVT.

Sänds från Stockholm – plats oklar

Nu meddelar man ändå att hela turnén ställs in. Istället kommer samtliga Melodifestivalens program att sändas från Stockholm, men från vilken lokal är ännu inte klart.

– Läget är som det är och nu gör vi det bästa av situationen. Melodifestivalen är ju hela Sveriges fest och vi ska göra vårt yttersta för att skapa ett spännande tv-program som sprider värme och glädje när det behövs som mest, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Enligt SVT kommer man ändå att släppa in publik till Melodifestivalens sändningar, till skillnad från förra året då sändningarna från Annexet var helt utan publik. Årets upplägg utgår från rådande restriktioner, i dagsläget max 500 i publiken.

”Sprakande musikfest”

– Vi har varit så inställda på att äntligen få åka ut i landet med hela Sveriges fest och möta publiken så det här är så klart en omställning. Men oavsett varifrån vi sänder så kommer vi att göra allt vi kan för att leverera storslagen underhållning och en sprakande musikfest i vintermörkret, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen i pressmeddelandet.

Live Nations marknadsansvarige, Emilie Olsson Lignell, säger att alla som köpt biljetter kommer att kontaktas via mejl.

”Vår absoluta ambition är att kunna genomföra Melodifestivalturnén i samma städer nästa år. Vi kommer då kunna erbjuda att biljetterna gäller för nästa år, i annat fall återlöser vi biljetterna” skriver hon i ett sms.


FAKTA: Mellodatum 2022

  • 5/2 Deltävling 1
  • 12/2 Deltävling 2
  • 19/2 Deltävling 3
  • 26/2 Deltävling 4
  • 5/3 Semifinal
  • 12/3 Final
Finalen av Melodifestivalen i mars 2020, ett av de sista stora publikevenemangen innan coronarestriktioner infördes i Sverige första gången.
Finalen av Melodifestivalen i mars 2020, ett av de sista stora publikevenemangen innan coronarestriktioner infördes i Sverige första gången.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln