Mohombi svårt sjuk – har malaria

Avråddes från att resa till Sverige inför Melodifestivalens final: ”Hade inget val”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Han ville umgås med sina barn – men resan till Kongo-Kinshasa slutade i sjuksängen.

Mohombi behandlas nu för malaria och läkarna avrådde honom från att resa till Sverige inför Melodifestivalens final.

– Jag är väldigt svag just nu, säger han.

Han skulle vila upp sig efter succén i Melodifestivalen, och ladda om inför finalen. Men istället hamnade Mohombi Moupondo, 33, i sjuksängen med skyhög feber.

Det som skulle vara en lugn vistelse tillsammans med sin fru och sina barn i hemmet i Kongo-Kinshasa blev istället en mardröm.

– Först trodde jag att det var ren utmattning. Jag fick 40 graders feber, kallsvettades. Kräktes i flera dagar, så fort jag lyckades äta något så kom det upp igen. Jag kunde inte leka med grabbarna, och till slut sa min fru: ”Jag känner inte igen dig”.

Mohombi tvingades söka läkarvård och snart kom domen, malaria. Den tropiska sjukdomen sprids via myggbett och kan vara livshotande om den inte behandlas.

Mohombi har drabbats av malaria: ”Känns så orättvist”.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Mohombi har drabbats av malaria: ”Känns så orättvist”.

Trotsade läkarnas råd

Mohombis tillstånd var så allvarligt att läkarna avrådde honom från att resa till Sverige. Ändå är han nu på plats i Stockholm för att repetera inför lördagens final i Melodifestivalen där han tävlar med låten ”Winners”.

– Jag tog risken trots att jag var rekommenderad att inte flyga. Jag hade inget annat val än att bara bli frisk, säger han.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Mohombi tog sig till final i Melodifestivalens andra tredje deltävling i Luleå 2020 tillsammans med Mariette Hansson

Sjukdomen smittar ej mellan människor, så övriga Melodifestivalen påverkas inte av Mohombis tillstånd. Läkarna gav honom diagnosen i onsdags och Mohombi fick en malariakur som skulle intas under en vecka.

– Min mamma sa att om jag inte känner mig hundra procent återställd så kanske jag behöver ta en kur till. Igår efter mitt rep kände jag mig helt slut och det snurrade i huvudet så jag försöker ta det väldigt lugnt, säger han.

”Får braka ihop efter”

Hur känner du dig nu?

– Jag är väldigt svag just nu. Jag har några dagar på mig att bygga upp energin och bli mig själv igen.

Hur tänker du inför Melodifestivalens final?

– Att få det här nu känns så orättvist. Samtidigt är jag en person som tror mycket på att ens tankar har stark påverkan på kropp, psyke och hälsa så jag försöker bara intala mig att jag kommer vara återhämtad till i helgen, säger han.

– Sen får man braka ihop efter om det skulle vara så.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Mohombi på scenen under Melodifestivalen 2020.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE