Halvhemligt Coldplay gör catchy låt för god sak

Samarbetar med Pharrell Williams under namnet Los Unidades

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Michael Zorn / AP TT NYHETSBYR N
Coldplay-sångaren Chris Martin hör till de drivande bakom skivan ”Global citizen ep1”, som släpps på fredag och samlar in pengar till kampen mot extrem fattigdom.

MUSIK

SINGEL När Coldplay gör en singel till förmån för arbetet mot extrem fattigdom väljer de av oklara anledningar att verka under annat namn. Men Pharrell Williams-samarbetet ”E-Lo” är onekligen catchy.


Los Unidades & Pharrell Williams feat. Jozzy
E-Lo
Parlophone/Warner


POP I den nya dokumentären ”A head full of dreams” berättar Chris Martin om hur hans orkester fick sitt namn. Ett annat Coldplay döpte om sig eftersom de tyckte namnet var för dåligt och Martin och hans tre kumpaner, som desperat behövde något att skriva på en affisch för ett kommande gig, fick ta över det.

Han verkar inte helsåld på namnet men konstaterar nyktert att det sannolikt är försent att byta nu.

Och hur mycket Coldplay än ser på senaste albumet och turnén som ett slags avslutning på en fas i karriären skulle det förvåna om de gör något så radikalt som att byta ett av popvärldens allra högst värderade varumärken mot ett spanskt namn som betyder ”enheterna”.

Så att Martin, gitarristen Jonny Buckland, basisten Guy Berryman och trummisen Will Champion lite halvhemligt har registrerat diverse sociala medier-konton för combon Los Unidades handlar nog snarare om att de vill markera att den här låten är ett slags mellanspel i väntan på nästa ”riktiga” Coldplay-satsning.

”E-Lo”, ett samarbete med Pharrell Williams och sångerskan och låtskrivaren Jozzy, är det första vi hör från en fyrspårs-ep som släpps på fredag där intäkterna går till organisationen Global Citizens arbete mot extrem fattigdom. Martin har varit med och styrt upp projektet och på ”Global citizen ep 1” medverkar även andra tunga namn som Stormzy, David Guetta och norska fantomproducenterna Stargate.

Ep:n, och inte minst videon till den här låten, är dessutom en hyllning till Nelson Mandela, som skulle ha fyllt hundra år i år.

Hur låter ”E-Lo” då? Jodå, varken som ELO eller J-Lo utan som ett ovanligt dansant Coldplay med lätt afrokaribisk touch. Martin drar på med en typiskt lagom allmängiltig text om hopp, frihet och enighet. Refrängens ”O-lo-e-o-lo-lo-lo-lo-lo” är ännu en sån där coldplayskt snabbfästande läktarramsa på den fina gränsen mellan debilt och förlösande effektivt.

Låten kanske inte hör till det allra starkaste som vare sig Chris Martin eller Pharrell Williams har gjort – hur fina killar de här två än vill vara sparar de sannolikt sina bästa idéer till de egna skivorna – men syftet är ju gott och i den minst sagt skamfilade genren välgörenhetssinglar känns ”E-Lo” faktiskt som ett litet under av värdighet.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE