Jessie Wares champagnedisco har blivit vuxen på riktigt

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessie Wares fjärde album är inspelat på promenadavstånd från artistens hem i Clapton, östra London.
Foto: Universal
Jessie Wares fjärde album är inspelat på promenadavstånd från artistens hem i Clapton, östra London.

MUSIK

ALBUM Det dignar knappast av tvåbarnsmammor som gör vuxensoul att ensamdansa till i köket när barnen har somnat.

Vi behöver alla vi kan få.


Jessie Ware
What’s your pleasure?
Universal


POP Jessie Ware skred in på scenen under första halvan av 10-talet med en elegant soul som fick Sade-parallellerna att stå som engelsk spö i backen. Även om musiken var producerad i ett fluffigt internet-nu framstår låtarna ”Wildest moments” och ”Tough love” fortfarande som några av decenniets finaste.

Albumet ”Glasshouse” markerade 2017 botten på en kommersiellt nedåtgående spiral. I en intervju med The Guardian citerade Ware sin mammas recension av en katastrofal Coachella-spelning i samma veva:

”Darling. Sluta.”

Som tur var fick inte mamma Ware bestämma.

Vårens singel ”Spotlight” blev en välkommen comeback från södra London-sångerskan. Med boogie, city pop och dansmusik visade den också var 35-åringen var på väg.

Fjärde albumet dryper av champagne, kyssar och 70-talsdisco. En musik som helt saknar kontemporära kompisar. Som inte vill konversera, bara dansa. Texterna finns blott där som kuliss, fläktar förbi som en främmande parfym på ett dansgolv.

Ett helt album av detta ”Ooo la la/Open up the door, you know I like it” hade troligen slutat i ett ganska olidligt Dj Clabbe-kalas, men ”What’s your pleasure?” har fler lager än så. Under skivans andra hälft övergår det förföriska i förrädiskt, med en produktion som slutligen tangerar 4 Heros fantastiska Minnie Riperton-cover ”Les fleur”.

Jessie Ware presenterades i början av karriären som en seriös och gåtfull artist. Nu skiner för första gången sångerskans ”cheekiness” igenom – den som får fritt spelrum i den vinmarinerade matlagningspodden ”Table manners” som hon driver tillsammans med just sin mamma – och som skymtade redan under en konsert på Berns för åtta år sedan.

Wares stiliga soul har till slut så vuxen att den inte längre pallar grotta ner sig i den sena ungdomens bryderier. Nu vill den bara bli salongs och ensamdansa i köket när barnen har somnat.
BÄSTA SPÅR: ”Spotlight”.


LYSSNA PÅ ALBUMET HÄR!


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE