Publicerad:
Uppdaterad:

Ellie Goulding är för trist för ett helt album

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Ellie Goulding har aldrig varit en albumartist. På nya skivan blir det tydligare än någonsin.
Foto: Nathan Jenkins
Ellie Goulding har aldrig varit en albumartist. På nya skivan blir det tydligare än någonsin.

ALBUM Ellie Goulding är mästare på storsäljande singlar.

Men hennes album har sällan varit lika starka och på ”Brightest blue” finns nästan inga låtar som sticker ut.


Ellie Goulding
Brightest blue
Polydor/Universal


POP I en intervju från i vintras reflekterar The 1975:s sångare Matty Healy kring skillnaden mellan album- och singelförsäljning och tar upp Ellie Goulding som exempel.

Han menar att hon hör till de artister som är ”proffs på att behålla lyssnarens uppmärksamhet i tre minuter”, folk lyssnar gärna på Gouldings låtar på gymmet men få orkar investera i hennes album från början till slut.

Det är ett vågat uttalande men ”Brightest blue”, popstjärnans fjärde fullängdare och vad hon själv kallar för sin mest personliga samling låtar hittills, bevisar dessvärre Healys poäng.

Goulding delar upp sitt album i två delar: en längre med ömhudade ballader och en kortare med välproducerade radiohits gästade av artister som Diplo, Lauv och Juice Wrld.

Och det börjar lovande.

Inledande ”Start”, samarbetet med New York-musikern Serpentwithfeet, är en stillsam och elektronisk poplåt som handlar om att lägga gamla misstag bakom sig och börja om.

Goulding sjunger ofta ärligt om det här under albumets gång: ”I’m trying to make the most of my mistakes” avslöjar hon på ”Love I’m given”.

Men ju fler låtar som passerar, desto svårare blir de att urskilja.

Musiken präglas nästan bara av sega melodier och generiska beats som helt och hållet förstör för 33-åringens starka sång. Trots personliga texter rymmer låtar som ”New heights” och ”Tide” väldigt lite personlighet.

Ellie Goulding är svårslagen på storsäljande singlar och slagkraftiga refränger, megahitsen ”Burn” och ”Love me like you do” är två självklara exempel.

Men här blir det tydligt att hennes artistiska uttryck inte räcker till ett helt album.
BÄSTA SPÅR: ”Start”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: