Galantis gör lågmäld och känslosam house

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jimmy Fontaine

ALBUM På sitt tredje album har Galantis gått vidare från den bekymmerslösa dansmusiken.

Resultatet låter mycket mer organiskt och sårbart.


Galantis
Church
Atlantic/Warner


POP Christian Karlsson och Linus Eklöw har namn som Britney Spears, Katy Perry, Madonna, Usher och Lily Allen på cv:t. Galantis stora framgångar och imponerade streamingsiffror hade säkert kunnat få flera av dessa att medverka på ”Church”.

Men det ligger något fint i att den mest frekventa rösten på duons tredje album tillhör den betydligt mer anonyma sångerskan Cathy Dennis.

Galantis och Dennis samarbeten är förvånansvärt lågmälda och inledande ”Steel” präglas av ett ovanligt lugn, inte minst med edm-genrens mått mätt. Den tydliga pianoslingan tillsammans med Dennis trösterika sång får musiken att kännas så gott som organisk.

Galantis två första album utmärktes av bekymmerslös tropisk house. Här befinner de sig snarare i ett gränsland mellan extas och vemod och i många fall fungerar det alldeles utmärkt.

Bäst och överlägset mest intressant är ”Never felt a love like this”, skriven tillsammans med bland annat Salem Al Fakir och Vincent Pontare. Låten börjar med ett ensamt piano och mynnar ut i en euforisk gospelrefräng.

Men ”Church” har flera stunder där Galantis inte lyckas förmedla någon känsla alls. ”Stella”, även den med ovannämnda Cathy Dennis, känns både repetitiv och förutsägbar.

Och det faktum att Dolly Parton gästar på singeln ”Faith” är betydligt mer intressant än låten i sig.
BÄSTA SPÅR: ”Never felt a love like this”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE