Lil Nas X växer till en artist i sin fulla prakt

Lil Nas X debut är döpt efter rapparens riktiga namn, som i sin tur kommer från en Mitsubishi-bilmodell.
Lil Nas X debut är döpt efter rapparens riktiga namn, som i sin tur kommer från en Mitsubishi-bilmodell.

ALBUM Lil Nas X albumdebuterar med en poppig rap som är ständigt underhållande, stundtals direkt rörande.

22-åringen svävar inte längre mellan meme och musik.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Lil Nas X
Montero
Columbia/Sony

RAP Det finns en så fin bildLil Nas X och Frank Ocean från måndagens Met-gala. Lil Nas X har berättat att artister som just Ocean och Tyler, The Creator gjort det lättare för honom att vara den han är – där han är.

Den unga Atlanta-rapparen postade en regnbågsemoji på Twitter när hans första singel gick upp som etta på Billboard. Han var då 19, en artist som gifte rap med country, två traditionsenligt svårt straighta genrer.

”Old town road” bygger på en Nine Inch Nails-sampling och ett beat som Montero Lamar Hill köpte på nätet för 30 dollar. I dag är det fortfarande den mest långvariga singelettan i USA någonsin.

Men låten väckte också debatt om genregränser och countryvärldens syn på svart musik. ”Old town road” togs först bort från Billboards countrylista eftersom den inte ”omfamnade tillräckligt många element från dagens country”.

En Billy Ray Cyrus-remix senare och biffen var kirrad.

Debutalbumet har påannonserats av framför allt två spektakel. ”Montero (call me by your name)” skapade panik bland konservativa kristna för sin vilda djävulssymbolik. I videon till ”Industry baby” dansar Lil Nas X med nakna män i en fängelsesdusch och rappar: ”I’m a pop nigga like Bieber, I don’t fuck bitches – I’m queer”. Låten är producerad av Kanye West.

Musiken på ”Montero” präglas av poppig rap och blandar influenser från de artister som Lil Nas X växte upp med. Outkast, Nicki Minaj, Kendrick Lamar och Drake. Men den bär också spår av de skeva gitarrerna från Frank Oceans banbrytande album ”Blonde” och melodiös emo-rap. Tematiskt handlar det om att känna stolthet över den man är, ungdomlig eskapism, tonårsångest, sex, trånande efter riktig kärlek och revansch.

Lil Nas X är lika bekväm i rapen som i sången, något han visar inte minst i albumets finaste spår ”Sun goes down” där han sjunger direkt till sitt tvivlande, tidiga ungdomsjag.

Gästerna Jack Harlow, Doja Cat, Megan Thee Stallion – ja, till och med Elton John och Miley Cyrus – håller förhållandevis låg profil. Eller så bleknar de helt enkelt bredvid huvudpersonen.

Någonting med 22-åringens väsen gör mig bara så väldigt glad. En space cowboy, en vacker modell för Rihannas hudvårdslinje, en nu fullfjädrad popstjärna. Vi skulle behöva tusen och åter tusen som honom.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE