Publicerad:
Uppdaterad:

Spellista: De 99 tuffaste och bästa låtarna från april

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Abysmal Dawn knixriffar sig till en riktig fullträff i och med aktuella femtealbumet ”Phylogenesis”.
Foto: RODRIGO FREDES/PRESSBILD
Abysmal Dawn knixriffar sig till en riktig fullträff i och med aktuella femtealbumet ”Phylogenesis”.

SPELLISTA Vad den hårt pandemidrabbade världen behöver mest just nu kanske inte är en stadig dos brutaltekniskt perfekt death metal.

Det Los Angeles-baserade Abysmal Dawn bjuder på är ju liksom inget vaccin mot vare sig coronavirus eller ekonomiska frostskador – men de gör ändå ett liv där det mesta som är roligt begränsas av hårda restriktioner lite mer uthärdligt.

I månadens spellista kan du provlyssna på ett stycke från kvartettens femte fullängdare. Tillsammans med 98 andra humörhöjare.

Att klassa den Kalifornienbördiga ensemblen som underground är kanske inte helt rättvist. Snarare har den existerat lite vid sidan om subgenrens mer profilerade namn – Hate Eternal, Nile, Suffocation och Dying Fetus för att nämna några – och sakta men säkert knixriffat sig till en position där de snarare hör till dess mer respekterade i stället för att ingå i tättruppen.

Måhända blir aprilaktuella ”Phylogenesis” skivan som ändrar på detta. Kanske inte. Framgångsberäkning i den undre metalvärlden är alltid en komplicerad best, och i tider då gängse konventioner och etablerade regler har åkt ut med gårdagens diskvatten är det ännu svårare att sia över hur stor en eventuell expansion kan tänkas bli.

Men, ärligt, det spelar ingen roll. Teknisk, och samtidigt brutal, dödsmetall kommer nog aldrig bli lika självklart som fredagsmys med fusktacos och Norrlands Guld på burk, och bör nog inte heller vara det. I stället är det en kulturyttring för finsmakare som väjer de enklaste kickarna, och i stället söker något som ger mer utmaningar och motstånd.


Och det är precis sånt som Abysmal Dawn är så förbannat bra på. De ungefärliga sex år som har gått sedan den även den utmärkta föregångaren ”Obsolescence” (Relapse, 2014) har använts till att drilla och förfina uttrycket ytterligare, vilket gör att ”Phylogenesis” lyckas vara såväl medryckande som knepig – på en och samma gång. Pådrivna av James Coppolinos metronomperfekta trummor, en omtumlande rifftornado signerad Charles Elliot och Vito Petroni och en basist i form av Eliseo Garcia som faktiskt tillåts plats i slutmixen ger det 43 känsloladdade minuter där den gamla skolan möter den nya, och där en cover på genredefinierande Deaths 29 år gamla ”Flattening of emotions” glider in friktionslöst bland de åtta egna kompositionerna.

Favoritlåtar? Well, för en gångs skull är det svårt att välja. Den inledande rökaren ”Mundane existence” är en blastande fest som genast fastnar, men även ”Soul-sick nation” och ”Hedonistic” är värda att flagga lite extra för, utan att för den skull överglänsa resten av materialet för mycket.

Helt enkelt: Gillar du death metal som inte väjer för vare sig traditionstrohet eller framåtblickande är ”Phylogenesis” ett verkligt fynd. Våga inte missa.


Men naturligtvis vare sig slutar eller börjar musikmånaden april med detta. För även om vi de gångna veckorna mer och mer har tvingats vänja oss vid en vardag som begränsas av restriktioner och rekommendationer, hur milda dessa i jämförelse än må vara, har strömmen av färska musikreleaser varit stadig som om inget egentligen pågick. Så kommer det inte vara länge till, då världsläget redan har gjort att en rad etablerade namn har skjutit upp planerade skivsläpp på obestämd framtid och där schemat från många skivbolag gapar tomma de kommande månaderna finns det tröst att tillgå. För stunden i alla fall.

Så passa på att distansnjuta av en spellista som spänner över vitt och brett, halvmjukt till jättehårt och mörkt till aningen mer uppiggande. Om det så må vara Lamb Of Gods groovemalna riffmetal, Paradise Losts dystra tonbyggen, Bloodbounds fantasygalopperande, Svartkonsts genreperfekta black metal, Eclipses inte helt väntade Lisa Miskovsky-cover eller Horisonts AOR/Thin Lizzy-bakelse finns det här mycket av det mesta. Och lite därtill.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN