Håkans nya singel påminner om en polaroidbild

Av: Per Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Hellström, snart aktuell med ”Rampljus vol 2”, lånar estetiken från The Verves ”Urban hymns”.
Foto: Warner
Håkan Hellström, snart aktuell med ”Rampljus vol 2”, lånar estetiken från The Verves ”Urban hymns”.

MUSIK

SINGEL Håkan Hellströms nya singel är – faktiskt – det kanske sista vi förknippar den euforiske popestradören med.

Oerhört lagom.


Håkan Hellström
Kaos är min lady
Tro och Tvivel/Woah Dad!/Warner


Har aldrig riktigt förstått debatten kring Håkan Hellström, hur han rör upp så mycket känslor. För om vi bortser från extremt omoderna invändningar som ”Men han snor ju!” och ”Han kan ju inte ens sjunga!” – vad finns att ogilla?

Jag behöver inte gå längre än till den typiska titeln – eller omslaget – till hans nya singel för att bli glad. Där sitter Håkan, i fiskarhatt, på en scooter med så många lyktor och backspeglar att Stings karaktär ”Ace Face” i filmen ”Quadrophenia” framstår som impotent.

”Kaos är min lady” är ännu en utmärkt sprittande popsång från en av våra – fortfarande få – K-märkta popstjärnor. Hellström och producenten Jocke Åhlund är en lyckad duo, ett välkänt faktum sedan albumen ”För sent för Edelweiss” och ”2 steg från paradise”. I musikens sömmar bor fortfarande små hälsningar från rockhistorien. Åhlunds produktion – där Sibille Attars ekande körer utgör en grundsten – låter som om The Who skulle ha spelat in en cover på ”A hard day’s night” och The Cure hade mixat alltihop i smyg. Hellström själv stuvar in så mycket emotion i varje stavelse att det inte spelar någon roll att bara sporadiska ord och fraser framgår.

46-åringen från Frölunda har tidigare fått kritik för att han borde skriva mer om bostadslån, kvartssamtal och sin naprapat. Belackarna kommer knappast jubla över textrader som ”Din gatuelegans/När du röker dina unlucky strikes.”

Huvudpersonen kunde inte bry sig mindre. Han flyr bara föräldramötet och låter sig i stället övertalas att komma ut till barerna av någon med en sårad blick som da Vinci skulle älskat.

Håkan Hellströms nya singel försöker inte vara sommarens hit.

Den försöker inte överglänsa Håkan-klassiker som ”River en vacker dröm” eller ”Dom kommer kliva på dig igen”, för att nämna två närliggande exempel.

Den försöker inte ens utgöra det definitiva ruset på en framtida Ullevikonsert.

Som en polaroid fångar den bara en känsla i stunden.

LYSSNA PÅ SINGELN HÄR!

Publicerad:

LÄS VIDARE