Skivrecensioner

Ane Brun spränger väggar med sin smärta

Av: 

Natasha Azarmi

Ane Brun gör vacker musik av stora livsfrågor.
Ane Brun gör vacker musik av stora livsfrågor.

MUSIK

ALBUM På sitt andra album för i år fortsätter Ane Brun att leverera några av karriärens starkaste låtar.

Betyg: 4 av 5 plus
Ane Brun
How beauty holds the hand of sorrow
Balloon Ranger/Universal


POP När Ane Bruns pappa gick bort kunde hon inte längre skriva musik.

Artisten, som alltid fått utlopp för sina känslor i skrivandet, hittade varken energi eller inspiration till nytt material.

Men efter en tid var det som att låtarna bara rann ur henne. Så hon åkte till en stuga i den norska fjällen, isolerade sig i tre veckor och återvände hem med två av karriärens bästa album.

Det första, ”After the storm”, kom för bara en månad sedan och var både experimentellt och genreöverskridande. Låtarna var stora och mäktiga och Brun blandade elektroniska lager av drömpop, triphop och soul.

Gemensamt för ”After the storm” och ”How beauty holds the hand of sorrow” är hur båda förvandlar kollektiva känslor till något högst personligt. Brun reflekterar över stora livsfrågor som sorg, läkande, relationer och ensamhet. Lika mycket handlar det om naturkatastrofer och det oroliga världsläget.

Men de skiljer sig åt musikaliskt. Brun liknar albumen vid två syskon: ”det äventyrslystna” och ”det lugna”.

”How beauty holds the hand of sorrow” är avskalad med bara några få analoga instrument. Men med varje låt lyckas Ane Brun förhöja både känsla och nerv, trots att hon håller sig till samma lågmälda ton.

Martin Hederos fina pianospel omfamnar artistens tankar när hon i inledande ”Last breath” undrar hur man går vidare efter att ha förlorat en av sina närmaste. Stråkarna som rundar av låten är omskakande, som att hon klivit in på ett tomt konserthus för att spränga väggarna med sin smärta.

Och så fortsätter det. Genom sentimentala ”Closer”, via mäktiga ”Gentle wind of gratitude” och fram till pianoversionen av föregångarens ”Don’t run and hide” skildrar hon en intim resa från djupaste sorg till läkning och ljus.

Det är en kreativ återkomst som träffar rakt in i hjärtegropen.
BÄSTA SPÅR: ”Closer”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Ane Brun

Pop