Nisse Hellberg hittar nyfikenhet och nerv

Publicerad:
Uppdaterad:
På första soloalbumet på fyra år fångar Nisse Hellberg åter igen spelglädjen i studion. Det märks att han brinner för den här musiken.
Foto: Pär Wickholm
På första soloalbumet på fyra år fångar Nisse Hellberg åter igen spelglädjen i studion. Det märks att han brinner för den här musiken.

MUSIK

ALBUM Nisse Hellbergs skånska light entertainment med rötterna i den amerikanska södern är ännu ett passionerat steg framåt för rockveteranen.


Nisse Hellberg
Goda tider rullar in
Gamlestans Grammofonbolag/Border


ROCK Hur motiverar man sig till att göra ny, spännande musik vid 61 års ålder – efter 15 album med Wilmer X och åtta i eget namn?

Nisse Hellberg har under hela solokarriären lyckats hålla sin syssla intressant för sig själv genom att ta små steg framåt. Den här gången tog det två resor till Louisiana för att bota en musikalisk depression. Där gick han på klubbar och festivaler och när han kom hem fortsatte han att göra djupdykningar i genrer som cajun, zydeco och swamp pop.

Sin vana trogen tar Hellberg skickligt denna musik vidare till Malmö – rootsrockens självklara högsäte i Sverige. Det handlar inte bara om att han sjunger på lika snyggt nervig som bomullsmjuk skånska utan även om hur trygg Hellberg är i sitt musikaliska uttryck. Nionde soloalbumet är antitesen till nutida, framåtskridande melankoliker som Bon Iver. Den präglas i stället av ett sjujäkla gott humör och gammalt hederligt sväng.

Ja, musiken uppmuntrar till den typen av nostalgiska uttryck.

Hellberg pysslar med den underskattade konstformen light entertainment och skriver poplyrik rotad i Hasse och Tage. Smaka bara på titlar som ”Vilken tur att vädret finns”, ”Lyckans lok” och ”Fanny i full sving”. Men främst är texterna där för att förstärka känslan av KLACKARNA I TAKET.

”Goda tider rullar in” är på sätt och vis dansmusik lika renodlad som Summerbursts edm – bara med en några decennier äldre målgrupp. Låt oss hoppas att albumtiteln blir profetisk. För det är ju på, typ, KB i Malmö som dessa tretton rökare verkligen kommer att nå sin fulla potential.
BÄSTA SPÅR: ”En sån som du”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE