Seinabo Sey är självklar i Slottsskogen

Av: Per Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

WAY OUT WEST Konserten känns som en stor kram – en manifestation av kärlek.

Seinabo Sey är den självklara medelpunkten, ett kraftfällt av värme.


Seinabo Sey
Plats: Azalia, Way Out West, Göteborg. Publik: De flesta på festivalen, minus de ledsna The Cure-kidsen som står och väntar på Robert Smith & Co med ryggen mot Seinabos scen. Längd: En dryg timme. Bäst: ”Never get used to”. Sämst: Nej, inte direkt.


GÖTEBORG. Jag fick en liknande känsla första gången jag såg Adele sjunga ”Someone like you” i ett tv-program som jag fick när jag såg Seinabo Sey göra ”Younger” i ett annat. Båda hade den sällsamma förmågan att rakt upp och ner hänföra med blott en mikrofon och sina bottenlösa röster.

I kväll behöver 28-åringen från Halmstad bara vinka till sporadiska fans i främre ledet, knäppa med rosa lösnaglar eller lyfta ett ögonbryn för att skapa små, glimrande specialeffekter.

Mer behövs inte.

Det nya, beige-klädda bandet snyggt kontrasterande mot artistens gröna klänning och de tre körsångerskorna – ”hennes eget Destiny's Child” – känns mest som garnityr.

Det finns någonting odiskutabelt vackert i Seinabo Seys musik, som ett bleknat fotografi från mormor och morfars dagar.

Seinabo Sey behöver bara sin röst och en mikrofon för att hänföra.
Foto: Anders Deros
Seinabo Sey behöver bara sin röst och en mikrofon för att hänföra.

I bland kan mitt giriga jag önska att hon skulle ta något större konstnärliga risker. Hennes potential är ju så oerhört gränslös. Men kanske är det just denna trygga soul som är hennes kall – det är någonting som framtiden får utvisa.

Utropstecknen i kväll är hursomhelst flera.

Gospelcrescendot i ”Breathe”.

När Seinabo subtilt fiskar ”tack för att ni sjunger med” i början av ”Younger” och på så vis smygstartar euforisk allsång i Slottsskogen.

Allra djupast når ”Never get used to”, låten om Seinabos bortgångna far, musikern Maudo Sey. Hon sjunger den lidelsefullt, med hundra procents närvaro; det hörs att hon menar varje stavelse.

Publiken gör vad man gör med en av de sista sommarkvällarna: hånglar, håller hand, klappar sina gravidmagar. Det är en mycket vacker kväll.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE