Led Zeppelin

Led Zeppelin vinner plagiatbråk – efter sex år

Av: 

TT

Led Zeppelins låtskrivare Jimmy Page (bilden) och Robert Plant har i flera år varit involverade i ett plagiatbråk. Arkivibld.
Led Zeppelins låtskrivare Jimmy Page (bilden) och Robert Plant har i flera år varit involverade i ett plagiatbråk. Arkivibld.

MUSIK

Ett sexårigt plagiatbråk kring rockbandet Led Zeppelins låt "Stairway to heaven" ser ut att ha fått sitt slut. På måndagen meddelades att det rättsliga fallet inte kommer tas upp i Högsta domstolen i USA, skriver The Hollywood Reporter.

Det innebär att domstolsbesluten från juni 2016 och mars 2020, som båda konstaterade att låten inte är ett plagiat, står fast. Därmed har den långdragna konflikten avslutats – åtminstone rättsligt.

Låtskrivarna Robert Plant och Jimmy Page stämdes redan 2014 för att ha plagierat det inledande gitarrplocket i "Stairway to heaven" från 1971 från bandet Spirits "Taurus" – en instrumental låt som släpptes 1968.

Stämningen kommer från Michael Skidmore, som förvaltar Spirit-gitarristen Randy Californias dödsbo. California hävdade länge att han borde läggas till som en av låtskrivarna till "Stairway to heaven". Han omkom i en drunkningsolycka 1997 och hann aldrig dra Page och Plant inför rätta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

10 plattor från 1971 att damma av igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Led Zeppelin

Robert Plant

Jimmy Page