Metallicas otroliga Sverigeresa – från obskyrt band till löpsedelstoff

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2018-10-29

I sommar fyller Metallica Ullevi i Göteborg ännu en gång.

Men hårdrockgiganternas kärleksrelation med Sverige inleddes för över
30 år sedan.

I nya boken ”Metallica: sorgespel & segertåg” skildras bandets
omtumlande karriär ur ett svenskt perspektiv.

Från första spelningen på Göta Lejon i Stockholm 1984 till Polarprisutdelningen i somras.

Boken ”Metallica: sorgespel & segertåg” berättar historien om Metallicas alla Sverigebesök och den svenska hårdrockpublikens relation till bandet.

Och resan från ett obskyrt thrash metal-band som svensk media knappt ville i ta med tång till löpsedelstoff.

– Här i Sverige har ju Metallica blivit ett sorts folkligt nostalgiband som tagit in hårdrocken i vardagsrummet. De har gjort en fascinerande resa, som ju har präglats av dödsfall, intriger, motgångar och monumentala framgångar, berättar Fredrik Brolin, författardebutanten bakom boken, till Nöjesbladet.

Dödsolyckan i Småland

Genom tidningsurklipp och intervjuer med personer som var på plats försöker Fredrik Brolin bland annat klargöra vad som hände den ödesdigra septemberdagen 1986, då basisten Cliff Burton omkom när bandets turnébuss körde ner i ett dike i utkanten av småländska Ljungby.

– Som jag minns det så flöt arbetet med bärgningen på bra och alla gjorde vad de kunde. Vi visste inte vilka det var som var inblandade i olyckan mer än att de var en rockgrupp, berättar ambulansföraren Ronald Eskilsson som var en av de första personerna på olycksplatsen.

I boken beskrivs också den svenska pressens röriga rapportering av dödsolyckan, och att felaktigheter såsom ”poporkestern The Metallicers” och ”Metallicats” cirkulerade i både dags- och kvällspress.

Regissören Jonas Åkerlund, som har arbetat med Metallica åtskilliga gånger, minns förvirringen och ovissheten under dagarna som följde:

– Jag kommer ihåg att det spekulerades i vem som hade dött, om någon hade dött eller om alla hade dött. Det var väldigt oklart i början. Jag var verkligen chockad och det måste jag säga att jag fortfarande är.

Musikvideon som försvann

Sammanlagt har ett 50-tal svenska journalister, branschmänniskor och fans intervjuats till boken.

Bland andra Ghosts frontman Tobias Forge, journalisten Anders Tengner och Lennart Larsson – fanzinemakaren som aldrig glömmer det handskrivna brevet som han mottog från en ung James Hetfield 1984 och som inleddes med:

– Om du ger ut min adress till någon så sliter jag ut ditt hjärta och matar det till våra hundar.

Bandets tidigare producent, danske Flemming Rasmussen, spekulerar också kring vad som egentligen hände med den outgivna musikvideon till ”For whom the bell tolls”, som trummisen Lars Ulrich beskrev som ”den ultimata musikvideon”.

”Metallica: sorgespel & segertåg” släpptes via Gain den 26 oktober.