The Avalanches syr ännu en sömlös dröm

Publicerad:
Uppdaterad:
”Take care in your dreaming”.
Foto: Universal
”Take care in your dreaming”.

MUSIK

ALBUM Två decennier efter debuten ”Since I left you” fungerar duon The Avalanches fortfarande som en drömkatalysator.


The Avalanches
We will always love you
Universal


POP Innan australiska The Avalanches släppte sitt debutalbum trodde de att vinylen skulle sälja i några tusen exemplar. En modest gissning, skulle det visa sig. Redan när ”Since I left you” lanserades, på en kryssning genom Port Phillip Bay i sydöstra Australien, var duon så hajpad att brittiska magasinet The Face flög jorden runt för att vara med.

”Since I left you” byggde på 3 500 samplingar, Madonnas ”Holiday” den kanske mest kända och talande. Musiken lät just så, som semester. Euforisk, fri och eskapistisk. Som Phil Spector och The Beach Boys på en modern dansmusiktripp.

I ett par år från millennieskiftet och framåt blev allt som Melbourne-bandet rörde vid till guld. De la sina varma händer på Badly Drawn Boy och Manic Street Preachers. Gjorde bejublade dj-framträdanden. Banade vägen för Animal Collective, 00-talets nautiska Göteborgspop och gulliga japanska efterapare som Handsomeboy Technique. ”Since I left you” är fortfarande ett av 00-talets bästa album.

Sedan hände ingenting. Bortsett från vaga rykten var det tyst från Avalanches, med en långsamt stegrande mytisk status som följd. Vad som skedde bakom stängda dörrar har i efterhand beskrivits som ett sammelsurium av tekniskt strul, hälsoproblem, perfektionism och, såklart, ett evigt clearande av samplingar.

Det tog sexton år för The Avalanches andra album att komma till världen. I sina bästa stunder kändes ”Wildflower” som en förlängning av ”Since I left you”, fast med gästartister. På turnén som följde flydde bandets kreativa ledare Robbie Chater till ett behandlingshem för att bli fri den alkoholism som följt honom sedan tidiga tonåren.

Två decennier efter debuten verkar duon släppt lite av det osunda pedanteri som drev dem till vansinne. Musiken på ”We will always love you” kännetecknas fortfarande av vinylknastrande arkivpop, men även här får samplingarna sällskap av mer traditionella sångframträdanden. Naturligtvis är samarbeten med Blood Orange, Jamie xx och Neneh Cherry intressanta på pappret. Men i sammanhanget flashar de mest förbi som röster i mängden.

Finast är fortfarande The Avalanches förmåga att med ljud, beats och lösryckta fraser sy en sömlös och vacker dröm, paradoxalt sann och verklig. Duon har en smått hypnotisk fallenhet för att inom loppet av sekunder förflytta lyssnaren till en inre plats med en sampling. Du kan själv spela upp dina egna filmer på ögonlocken.
BÄSTA SPÅR: ”Reflecting light” ft. Sananda Maitreyas & Vashti Bunyan.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE