Mia Skäringer Lázár

Mia Skäringer är gripande i stunder

Av: 

Natasha Azarmi

Mia Skäringer börjar stort. På debutalbumet finns samarbeten med bland annat Ane Brun, Molly Sandén och Annika Norlin.
Mia Skäringer börjar stort. På debutalbumet finns samarbeten med bland annat Ane Brun, Molly Sandén och Annika Norlin.

MUSIK

ALBUM På Mia Skäringers debutalbum får några av landets stora artister skriva texter med utgångspunkt i hennes självbiografi.

Ibland faller orden platt i övergången mellan låtskrivare och artist men här finns ändå flera starka stunder som kompenserar.

Betyg: 3 av 5 plus
Mia Skäringer
Maria
Loblou

POP Mia Skäringers självbiografi ”Maria. En kvinnlig komikers dagbok” är en fullkomligt rak skildring av skådespelaren och komikerns liv. Det är litteratur i dagboksform, med minnen och tankar som rinner ut över sidorna utan stopp.

Historierna är ofta mörka, Skäringer återgår till gamla trauman som sitter kvar och vidrör teman som psykisk ohälsa, missbruk och självhat.

Debutalbumet ”Maria” är som en förlängning av boken. Flera av landets stora artister och låtskrivare har fått skriva texter med utgångspunkt i biografin. Ane Brun, Molly Sandén, Annika Norlin och Oskar Humlebo, mer känd som Moto Boy, är bara några av dem. Skäringer har själv varit med och skrivit ett par låtar.

Musiken är ofta mäktig. Det inledande titelspåret består av luftiga körer, synth och Skäringers stadiga sång. Arrangemangen är både orkestrala och elektroniska men övergår till en nästintill tystnad så fort Skäringer börjar sjunga, vilket skapar en känsla av närhet.

Men det är ingen enkel uppgift att sjunga andras personliga berättelser och samtidigt göra dem till sina egna. Intima texter till trots känns det hela överraskande opersonligt. Orden faller platt, det är som att betydelsen av dem försvunnit i övergången mellan låtskrivare och artist.

Men här finns flera starka stunder som kompenserar, stunder där avståndet mellan Skäringer och texterna plötsligt känns betydligt kortare.

Debutsingeln ”Aldrig nu” är ett tydligt exempel. Låten är en varsam och elektronisk ballad skriven av Molly Sandén och David Larsson och handlar om en relation som aldrig lyckas leva i nuet.

Men albumets mest dramatiska stund finns i Moto Boy-skrivna ”Längtan”. När Mia Skäringer mot slutet av låten nästan skriker ut ”Jag saknar dig, jag saknar varje del av dig, jag längtar så det skär i mig” hade närvaron inte kunnat vara starkare.
BÄSTA SPÅR: ”Längtan”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mia Skäringer Lázár

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner